Lepkeszeg, görögszéna

2015-06-02
Lepkeszeg, Trigonella foenumgraceum L

Lepkeszeg Görögszéna. Trigonella foenumgraceum L. A hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozó, takarmányozásra is termesztett, ánizsra emlékeztető illatú, egyéves növény. A Fabales (hüvelyesek) rendjébe, a Fabaceae (pillangósvirágúak) családjába tartozó faj. Két alfaja ismert, a T. foenum-graecum subsp. gladiata (Stev.) Aschers. et Graebn. (ritka és védett növényfaj) és a T. foenum-graecum subsp. eu/ta (Alef) Gams. Vadon termő faj a francia lepkeszeg (T. monspeliaca L.) és a szagos lóhereként ismert
T. coerulea (L.) Sér., amely fiíszer alapanyag. Az utóbbiaknak gyógynövényként nincs jelentősége.

Mediterrán származású növény. A Földközi-tenger környékén, az Ibériai-félszigeten és az észak-afrikai partokon- Marokkó, Tunisz, Egyiptom- mindenütt megtalálható és termelésével is főleg itt foglalkoznak. Honos még Ázsiában, Ukrajnán keresztül Elő-Ázsiában, Indiától Kínáig mindenütt megtalálható. Ezeken a területeken is termesztik. Hazánkban vadon nem található, termesztési kísérletek az ország déli részein sikeresek voltak. A görögszéna egyéves (Th) növény. Karógyökere hosszú, szára elágazó, 40-60 cm magas. Lomblevelei hasonlóak a lucemáéhoz, bánnasan összetettek, l-4 cm hosszúak, majdnem azonos méretűek, visszás tojás alakúak, felső harmadukon finoman fogazottak. A levélnyelek finoman szőrözöttek, 1-3 cm hosszúak. Virágai 0,8-1,8 cm méretűek, egyesével vagy kettesével ülnek a levélhónaljakban, majdnem ülők. Színük halványsárga, sárgásfehér, ritkán halvány ibolya. Június-júliusban virágzik. A hüvelytermések l 0-12 cm hosszúak, 0,5-1 ,O cm szélesek, felállóak vagy elfekvőek,
sokmagvúak Magja 4-5 mm hosszú, kemény, vízben azonban erősen duzzad a magas nyálkaanyag-tartalma miatt. Ezermagtömege ll ,5-ll ,8 g. Sötétben csírázik, csírázóképességét 2-3 évig őrzi meg.

 A görögszéna érett magja Trigonel/ae foenigraeci semen (Foeni graeci semen) szolgáltatja a drogot, amely a Magyar Gyógyszerkönyvben nem, de a Svájci és az Osztrák Gyógyszerkönyvekben szerepel, mint hivatalos drog.

Hatóanyag

Magja (Foenigraeci semen) alkaloidot, keserűanyagot, nyálkát, zsírosolajat, fehérjét tartalmaz. Szteroid szaponinjai közül a trigogenin, dioszgeninhez hasonló formában van jelen. Tartalmaz még jelentős mennyiségű zsírosolajat (linolénsav)

Tartalmaz: 0,38% trigonellint és további alkaloidokat (kolint, gentianint, carpint), 0,18% nikotinsavat, 40-45% poliszacharidot (ebből 30–38% galaktomannán) nyálkát, szaponint, rutint, 6-10% zsíros olajat, 27–30% fehérjét (lizin és L-triptofán aminosavval), cserzőanyagot, flavonoidokat (luteolin, orientin, kvercetin, vitexin és izovitexin; ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, foszfor); mikrotápelemeket (szerves vas, szelén, szilícium; ezek közül Magyarországon a szelén kiemelten fontos); A, B, C és D vitaminokat; pantoténsavat, lecitint, gyantát, phytint.

Felhasználás

Főzete bélgörcsöt szüntető, szélhajtó és húgykőoldó hatású, őrleményéből lágyító pépes borogatót is készítenek.

Furunkulusok, felületi gyulladások, valamint egyéb bőrkiütések esetén hatásos pépes kötés formájában. Hasonló módon használják ujjak gennyesedésének kezelésére. A népi gyógyászatban mint nyálkaoldó szert légutak gyulladásos megbetegedésekor használják. E célra hideg vizes kivonatot készítenek. A kínai gyógyászatban elsődlegesen, gyomorfekély gyógyítására használják, másutt (pl. Marokkó) cukorbetegség megelőzésére és kezelésére is fogyasztják. A görögszéna magja porszerűen megdarál va jellegzetes kumarinillatú fűszer.

A görögszéna fogyasztása kedvezően hat a szoptató kismamák tejelválasztására. Anti-diabetikus és koleszterinszint csökkentő hatását klinikai vizsgálatok igazolják. Francia kutatók új molekulát (4 – hidroxyizoleucin) izoláltak a magból, mely a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében, az inzulinszint szabályozásában vesz részt. A Hebrew Egyetemen (Izrael, 1998) végzett klinikai vizsgálatok megállapították, hogy a rendszeres fogyasztása 18-26%-kal csökkentette a koleszterin szintet, ezért jelentős szerepe van az érelmeszesedés és koronaér szűkület kialakulásának megelőzésében. Természetes szteroidjai kedvezően befolyásolják a menstruációs ciklust.  Jó hatású a menzesz előtt jelentkező tünetek (PMS) enyhítésére, csökkenti a változókori (menopausa) panaszokat, mérsékli a depresszió tüneteit.  Hatásos a vérszegénység, az ásványianyag hiány kiegészítő gyógyítására. Az ásványi anyagok és egyéb összetevői jelentős szerepet játszanak a csontritkulás(osteoporosis) kialakulásának megelőzésében. Fito-ösztrogénjei fokozzák a nemi hormonok termelését. Étvágyjavító, emésztést elősegítő, roboráló hatása, magas tápértéke és vitamin tartalma (A, B1, B2, B3 /niacin/, B6, B12, D, E) alkalmassá teszi a betegség következtében legyengült szervezet erősítésére. Keserűanyagai a nyálelválasztást fokozzák.  Az általunk részletesen tanulmányozott szakirodalmak a görögszénamag kedvező hatását írják le a légúti (bronchitis) és idült emésztőszervi megbetegedések gyógyításában. Megállapították, hogy szabályozza a hasnyálmirigy működését, az emésztést fokozza. Anabolikus hatását a testépítők az izmok fejlesztésére használják. Az utóbbi években hajnövesztő szerként is használják. A kísérletek eredményei rendkívül biztatóak. Főleg a kopasz foltok gyógyítására alkalmas. A kínai népgyógyászat régóta alkalmazza impotencia és más szexuális problémák gyógyítására