Cseresznye

2015-05-07

A cseresznyét az elterjedt nézet szerint Anatólia északkeleti részéről vitték be a Római Birodalom Pontus régiójába, i. e. 72-ben. A törökországi Giresun városát az ókori görögök Choerades vagy Pharnacia, később Kerasous vagy Cerasus néven ismerték. (< Kerason < Kerasounta < Kerasus „szarv” [azaz félsziget] + ounta [görög helyrag]) A név később a Kerasunt (néha Kérasounde vagy Kerassunde) alakra módosult. Az angol cherry, a francia cerise, a spanyol cereza, a dél-olasz cerasa (sztenderd olaszban: ciliegia) mind az ókori görög κέρασος, „cseresznye” szóból ered, amit a Cerasusszal azonosítottak. Először a római időkben exportálták Európába a gyümölcsöt. A vadcseresznye (Prunus avium) volt az alapfaj, amiből a legtöbb termesztett cseresznyefajtát nemesítették. A meggyet(Prunus cerasus) inkább főzésre használják. Mindkét faj Európából vagy Nyugat-Ázsiából származik, nem képesek egymás beporzására. A többi fajt, bár termésük ehető, emberi fogyasztásra nem szokták ültetni, kivéve azokban az északi régiókban, ahol a két fő faj nem terem meg. Vízigényük, munkaigényességük, az esővel és jéggel szembeni érzékenységük a cseresznyefajokat relatíve drága gyümölccsé teszik. Ennek ellenére igen keresettek. Nemesített cseresznyéből éves szinten 2007-ben az egész világon mintegy 2 millió tonnát termesztettek. Ennek mindegy 40%-át az USA, kb. 13%-át Európa állítja elő. Törökország a világ legnagyobb cseresznyetermelője, az USA a második.

A gyümölcsök kocsányait külön-külön össze kell gyűjteni és gondosan megszárítani. Nem lehet az áru gyümölcshússal, maggal vagy levéllel szennyezett. Az áruk nagybani előállítására a konzervgyárainkban van nagy lehetőség.  3—4 kg friss gyümölcskocsányból lesz 1 kg drog.

 A drogok (Pruni avii és Pruni cerasi stipes) nyálkaoldó, vizelethajtó, szívműködést serkentő stb. hatású anyagokat tartalmaznak. A valódi tea pótszereként is fogyasztják.

A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztítógyümölcsök közé sorolja, tisztító hatása révén bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek is ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ). Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrátot és növényi rostot tartalmaz. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C található meg benne jelentős mennyiségben. Vitamintartalmánál fogva erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív- és érrendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével:folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot és kiemelkedően sok vasat. Valamint pantoténsavat, niacint, biotint és riboflavint is. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezértgyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős, valamint segít a sejtanyagcserében is.

A cseresznyében igen sok a melatonin. Kutatások szerint a szívrohamot szenvedett embereknek alacsony a melatonin szintjük, tehát feltételezhető, hogy a cseresznye fogyasztása segít a szívroham megelőzésében. A melatonin antioxidáns hatású, és az immunrendszer számára is fontos anyag. A bogyós gyümölcsökben általában található antocián (egy növényi festék), mely erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A legújabb kutatások szerint serkenti a kötőszövet újraképződését, elősegíti a fehérjéből alkotott kollagénrostokösszekapcsolódását, enyhíti az ízületi gyulladásban szenvedők problémáit és hatékony antioxidáns. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

A cseresznye gazdag bioflavonoidokban, melyek semlegesítik a sejtkárosító szabadgyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket – ez utóbbiak a bőr petyhüdtségét és öregedését gyorsítják. E tisztító és vízhajtó hatású gyümölcs segít elszállítani a vérben lévő nem kívánatos anyagokat,növeli az energiaszintet, lúgosítja a szervezetet, segít a savbázis egyensúlyának helyreállításában, de a makacs székrekedésben is jótékony hatású. A cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó és fogyasztó teakeverékek fontos alkotórésze. A cseresznyét karcsúsító gyümölcsnek is hívjuk, mivel már a bélben képes semlegesíteni a zsírokat, így azok nem tudnak bejutni a vérbe.