Porcikafű

2015-06-03
Porcikafű, Herniaria hirsuta L.

Borzas porcikafű. (Herniaria hirsuta L.) Szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozó, tömegesen kizárólag Somogy és Veszprém megyék homokos talajain, vetésekben, majd rozstarlókon termő, borzas szőrű, szürkészöld színű, egy- vagy kétéves növény. Gyökere vékony, fonalas. Szárai a talajon sugarasan elterül­nek, 10—30 cm hosszúak. A levelek átellenesen állnak, kb. 1 cm hosszúak, elliptikusak vagy lándzsásak, ép szélűek. A virágok 5—10-esével a levelek hónaljában csomóban ülnek. Igen aprók, pártájuk fehéres szinű; májustól szeptemberig nyílnak.

Gyűjtés

június-augusztus / virágzó hajtás

A növény egész föld feletti ré­ szét kell gyűjteni.1 Beszáradási aránya kb. 5:1.

Hatóanyag

A drog (Herniariae herba) meg­szárítva enyhe, kumarinra emlékeztető illatú. Tartalmaz: 3%her- niarin neutrális szaponint, 0,4% herniariasavat (savanyú szaponin), 0,6% illóolajat, 0,2% um- belliferon-metilétert (herniarin), cseranyagot.

Felhasználás

Teája vese- és hólyagbántalmakban vizelethajtó. Gyakori összetevője a hólyaghurut teának. Használható drogot szolgáltat a borzas porcikához hasonló ala­kú, de élénkzöld színű kopasz porcikafű (Herniaria glabra L.) is, amely nálunk csak igen szórványosan fordul elő, gyakorlatilag nem is gyűjtik. A porcikafű nem tévesztendő össze a porcsinfűvel és a szikárkával.