Havasi sisakvirág

2015-06-25

Az alpesi vagy havasi sisakvirág (Aconitum napellus) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába, a sisakvirág(Aconitum) nemzetségbe tartozó évelő növényfaj. Egyéb elnevezései: kék sisakvirág, farkasfű, farkasgyökér, tetűfű, Katika-sisakvirág. Hegyvidéken, főleg patakok környékén találkozhatunk vele. Európa hegyvidékein tömegével nő, de nagyon elterjedt; a Himalája, Szibéria és Észak-Amerika hegyeiről is említik. Embernagyságúra is megnőhet, levele ölbefogó, levélkéje szárnyasan szabdalt. Kékeslila színű virága magas fürtökben virágzik. Répaforma két szürke-barna gumója van (ezért napellus, azaz répácska), az egyik a virágzó szárat hajtja, azután összezsugorodik, a másik pedig a jövő esztendei hajtás rügyét viseli.

Hatóanyag

 Legmérgezőbb a gyökere (Aconiti radix), mérgező azonban az egész növény: diterpén-alkaloidokat, elsősorban akonitint tartalmaz.

Felhasználás

A sisakvirágból elsősorban az érzéstelenítőszerként használt akonitin nevű drogot nyerik – láz, neuralgia és artritisz ellen használják. Könnyű hozzáférhetősége és gyakori előfordulása miatt volt a méregkeverők kedvenc növénye. A mérge olyan erős, hogy már csupán a bőrrel való érintkezés során képes bejutni a szervezetbe, nagy hólyagokat és duzzanatokat okozva. A mérgezés tünetei közvetlenül a fogyasztása után jelentkeznek. A mérgezett egész teste lázban ég, hányás, görcsök és bénulás lép fel. Később szédülés, fejfájás jelentkezik, a pulzus helyreállíthatatlan és hamarosan bekövetkezik a szívverés vagy a légzés leállása.

A népi gyógyászat mérgező volta miatt egyáltalán nem alkalmazza a havasi sisakvirágot, de méregként rendkívül népszerű volt. Magyarországon gyógyszerek vagy természetgyógyászati készítmények előállításához sem használják.

Homeopátiás alkalmazása azonban jelentős. Kisebb adagokban a sisakvirág alkaloidjai fájdalomcsillapító hatásúak. A homeopátiás szert ezért reumatikus fájdalmak, köszvény, idegfájdalmak kezelésére alkalmazzák, külsőleg és belsőleg egyaránt. Az Aconitumot a friss, virágzó növényből nyerik. Fertőzések, például megfázás és láz esetén segít, de szorongás ellen is hatásos. A betegség kezdeti szakaszában használjuk.