Bab

2015-02-27
Bab

Bab Paszuly. Phaseolus vulgáris L. Hüvelyesek (Leguminosae). A kívül tarkázott hüvelyű veteménybabok kivételével, bármelyik fehéres színű babhüvely drogként felhasználható. Miután a kinyűtt babnövényt utóérlelésre kiterítették, majd belőle a szemet is kicsépelték, a szárakról az ép, egészséges, üres hüvelyeket le kell szedegetni. Az anyag akkorra már kellő száraz is. Az áru nem tartalmazhat szárrészeket, gombás és penészfoltos hüvelyeket.

Hatóanyag:

A drog (Phaseoli légiimen) trigonellint, kolint, glukokinint, aszparagint, izovaleriansavat, aminosavakat, kovasavat, cellulózt, káliumot, foszfort, krómot, C-vitamint, kevés hidrogén-cianidot tartalmaz.

Felhasználása:

Teája vércukorcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, szívműkö­dést serkentő, vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazott vizelethajtó hatású. Magában vagy hasonló célú keverékekben is alkalmazzák.

 

A fehér babot (babmag, Phaseoli semen, Fába álba) gyulladásokra, kelések érlelésére háziszerként borogatóul használják. Kb. 50% keményítőt, gumit, dextrint stb. tartalmaz. A bablisztet bakteriológiai táptalajként is alkalmazzák a külföldi származású agar-agar (tengeri moszat) növényi nyálka pótlására.