Homoktövis

2015-05-22

Ezüsttövis, fűztövis. Hippophae rhamnaides L. ssp.fluvtatilis Soest. Az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozó, a Keleti­ tenger partvidékén a homok megkötésére telepítették; Angliában, Franciaországban, a Kaukázusban, Elő-Ázsiában, Kelet- Ázsiában, Ázsia más vidékein is tömegesen termő; nálunk régebbi telepítések maradványaiként több helyen, pl. a Duna, a Dráva, a Balaton mentén, homokbuckás területeken kisebb állományokban még előforduló, 2—3 m magas, kétlaki, tövises cserje vagy fa. Itt-ott parkokban is ültetik. Virágai igen kicsinyek, barnák, fejecses füzérben állnak, a porzósak ülők. Levelei szórt állásúak, rövid nyelűek, keskeny lándzsásak, 2—4 cm hosszúak, hegyesek, ép szélűek, felső lapjukon sötét­ zöldek, fonákukon ezüstösszürkék; valamint a főér erősen ki­ emelkedő.

Gyűjtés

Március—április—májusban virágzik a lomblevelek megjelenése előtt. Álbogyó termésük borsónyi, éretten narancssárga színű, húsos, egymagvú, savanyú ízű.

Hatóanyag

A termések 100 g-onként 200—900 mg A-, C-, P-vitamint, almasavat, kvercetinglikozidát, xantofillt, fizalint, zsíros olajat, mannitot és peonin antooiánt tartalmaznak. A magban 12% zsírosolaj van, amely 40% olajsavat, 20% izolinolsavat, 15% linolensavat, 10% palmitin- és sztearinsavat tartalmaz.

Felhasználás

A termésből szörpök, gyümölcslevek készülnek. Gyümölcs­ konzervek vitaminozására és ízesítésére, valamint erősítő gyógyszerek és tápszerek készítésére használják. Mártások is készülnek belőle éttermekben és háztartásokban. Fájából pipa és sétabot készül. A cserje leveléből készült teát magas vérnyomás csökkentésére isszák.