Ragadós galaj

2015-06-03
Ragadós galaj, Galium aparine L

Galium aparine L.  A buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó, cserjésekben, akácosokban, árokpartokon élő, horgas tüskékkel borított, ru­hára és állatok szőrébe kapaszkodó, kúszó szárú egyéves növény. A szár elérheti akár a négy méter hosszúságot is. Gyakran összegabalyodnak a többi szárral és így nehéz szétválasztani. A magok is kampósak, így felragadnak az állatok szőrébe így távolra is eljutnak. A faj őshonos egész Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában.  Mára már szinte az egész világon elterjedt növény. Sok államban káros gyomnövényként tartják számon.

Gyűjtés

Virágzó hajtásait (Oalii aparinis herba) kell gyűjteni. Beszáradási aránya kb. 5: 1.

Hatóanyag

Glikozidákat, cseranyagot és kevés illóolajat tartalmaz.

Részletesen: iridoid glikozidok, mint például asperulosidic sav és 10-deacetylasperulosidicsav,  asperuloside, monotropein és aucubin, alkaloidok, mint például a koffein, fenolszármazékok, mint például a fenolossavak, antrakinon-származékok, mint például az aldehid nordamnacanthal (1,3 -dihidroxi-antrakinon-2-al),  a flavonoidok és kumarinok, szerves savak, például citromsav, és egy vörös festék.

Felhasználás

A magját megpörkölve kiváló kávépótló szerhez jutunk mely sokkal kevesebb koffeint tartalmaz. Ragadós galaj ehető. A növény levelit és szárait leves zöldségként lehet megfőzni. Nyersen fogyasztva az apróbb szőrök miatt kellemetlen lehet. A libák szeretettel fogyasztják, kedvelt csemegéjük ezért is nevezik aszályfűnek. Európában régen matrac kitömésére használták, mivel az összegubancolódott szárak jól tartották magukat és rugalmasságot biztosítottak. A növény gyökeréből pedig vörös festéket nyertek. Azt mondják, hogy ennek a növénynek, mint a zöldségeknek fogyókúrás hatása van a szervezetre.

A drog idegnyugtató, enyhe altató és vérnyomáscsökkentő hatású.

Népi gyógyászatban egész Európában elterjedten használták és használják ma is. Egy értékes vizelethajtó, mely bőrproblémákra így seborrhoea, ekcéma és pikkelysömör, korpás fejbőr estén is kiváló gyógyír. A növény föld feletti része vértisztító, gyulladáscsökkentő, hashajtó, vérzéscsillapító, izzasztó, lázcsillapító, frissítő hatású. Méregtelenítő szerként is használják. Hasznos lehet mandulagyulladás, hepatitisz, ciszták, prosztata problémák, nyirok problémák esetén is. A teáját használják belsőleg rák kezelésére is. Egy jelentés szerint nyersen fogyasztva jobb mint tea formájában.