Ökörfarkkóró

2015-06-02
Ökörfarkkóró, Verbascum phlomoides L

 A tátogatok (Scrophvlariaceae) családjába tartozó, homokos legelőkön, erdőtisztásokon, köves talajokon, töltéseken élő, két­ éves növény. Az első évben csupán tőlevelei fejlődnek, amelyek 20—30 cm hosszúak, nyelesek, lándzsásak vagy hosszas tojás­ dadok, hegyesek, durván csipkés szélűek, elágazó szőrök sűrűn borítják, sárgás vagy szürkészöld színűek. Szárai a második évben jelennek meg, egyenesek, 1—1,5 m magasak, erőteljesek. Az alsó szárlevelek a tőlevelekhez hasonlóak, a felsők kisebbek, széles-tojásdadok, ülők. A virágok a szár felső részén hosszú fürtben állnak. A párta kerek, 3—5 cm széles, fénylő sárga színű, kívül molyhos, 5 karéjra osztott. A csésze 5 cimpájú. Termése kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyded, sok, apró magvú tok. Fő virágzási ideje június—augusztus.

Gyűjtés

június-augusztus / virág

A kinyílt virág pártáit csészéjükből kiszedve a reggeli órák­ ban kell gyűjteni, mert később becsukódnak. Csakis a kinyílt pártákból álló áru tetszetős külsejű. Az ökörfarkkóró virágját — eltérően más virágoktól — a tűző napra kiterítve kell meg­ szárítani. A virág csakis a leggyorsabb megszárítással őrzi meg eredeti, szép világossárga színét. Az idejében kiterített virág naplementéig meg is szárad. A virág akkor kellően száraz, ha a próbául kivett rész az ujjak között elmorzsolható. Kb. 7 kg friss virágból lesz 1 kg száraz. A megszárított virág erősen nedvszívó tulajdonságú, ezért az elszállításig levegőtől jól el­ zárva kell tárolni. Célszerű uborkásüvegben, bádogkannában vagy nylonzsákban tartani.  Megfelelő, ha az elszállításra háromrétegű nátronpapír zsákba csomagolják az árut.

Hatóanyag

A drog (Verbasciflos) 10% cukrot, 3% nyálkát, savanyú és neutrális szaponint, szapogenint, keserűanyagot, glikozidikus festőanyagot, heszperidint, almasavat, zsírt, nyomokban illóolajat tartalmaz.

Felhasználás

A drogból készült tea nyálkaoldó, izzasztó, vizelethajtó, vértisztító hatású. Mint fej mosószer a szőke haj ápolója. Az ugyancsak gyakran előforduló keskenylevelű ökörfarkkóró (Ver- bascum thapsiforme Schrad). virág­ pártái is gyűjthetők. Ennek ter­ mete hasonló a szöszös ökörfark­ kóróéhoz, de levelei keskenyebbek, majdnem ép szélűek, a szárleve­ lek a következő levélig lefutók.