Édesgyökér

2015-05-18

Édesfa, igazi édesgyökér. Glycyrrhiza glabra L. A hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozó, régebben az Alföldön sokfelé elterjedt, ma már nagyobb tömegekben legfeljebb Békés és Csongrád megyében, kertekben, szántókon s parlagokon vadon élő, évelő növény. Afőgyökér karó alakú, hosszú, egészen karvastagságú, többágú, belőle 2—3 arasznyi mélységben vízszintesen és emeletesen indásan kúszó, több méter hosszú, 1—3 ujjnyi vastag tarackok erednek. Ezek húsos, rostos állományúak, kívül vörösesbarna, belül világossárga színűek, enyhe szagúak, émelyítőn édes ízűek. Szára egyenes, 1—2 m magas, ujjnyi vastag. Levelei szárnyasán összetettek, 5—8 pár levélkéjűek (az akácéra emlékeztető). Virágzata felálló fürt; a virágok vöröseslilák. Termésük 2—3 cm hosszú, lapos hüvely; június—júliusban virágzik.

Gyűjtés

Október-április

A növény gyökértarackjait, valamint a fiatalabb, még nem fásodott főgyökereit kell gyűjteni. Az édesgyökéráru hámozatlan és hámozott, egész rúd vagy kis kockákra felaprítva kerül forgalomba. Beszáradási arány kb. 3:1.

Hatóanyag

A drog (Liquiritiae radix) glicirrizint (a cukornál 150-szer édesebb), cukrokat, keményítőt, nyálkát, keserűanyagot, kevés illóolajat, aszpargint, cseranyagot, zsírt, gyantát, glikozidát stb. tartalmaz.

Legfontosabb hatóanyaga a triterpénvázas glicirrizin szaponin, amely glikozid formában, mintegy 5-20%-ban fordul elő a növényben (aglikonja a glicirretinsav). A hámozatlan gyökér glicirrizintartalma pl. 1-3%-kal több mint a hámozotté. A glicirrizin a szacharóznál 50-szer édesebb, amorf, sárga por. A drog fontos hatóanyagai a flavonoidok (pl. liquiritin, izoliquiritin) is (1-3%), tartalmaz szteroidvegyületeket (B-szitoszterol), kumarint, keményítőt.

A glicirrhizin farmakológiailag aktív vegyület, a kortizol lebontását végző enzim, a 11-béta-hidroxiszteroid-dehidrogenáz (11-β-HSD) gátlója. A 11-β-HSD az aldoszteron (Aldo) hormon célszerveiben lebontja a mineralokortikoid receptorhoz (MR) is kötődő, az aldoszteronnál jóval magasabb koncentrációban jelen lévő kortizolt, így teszi lehetővé, hogy ezekben a szervekben a mineralokortikoid receptor funkcióját az aldoszteron szabályozza.

Felhasználás

Használják gyógyszerekben és teakeverékekben ízjavítónak, hatása nyálkaoldó, emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító. Az édesgyökér besűrített vizes kivonata a „medvecukor” (Succus liquiritiae), amely tömbökben és 5—10 dekás rudakban kerül forgalomba. Használják gyógyszerek ízesítésére és színezésére, cukorkák (pl. szalmiákcukorka) barna sör, dohánypácok
készítésére. Gyomor- és bélfekély gyógyítására is ajánlják.

Az édesgyökér gyulladásgátló és görcsoldó, fokozza a gyomornyák mennyiségét és viszkozitását, csökkenti a gyomornedvtermelést, elősegíti a hámsejtek regenerálódását, mérsékli a gyomorfal károsan magas tónusát.