Fátyolvirág szappangyökér

2015-05-19

Fátyolvirág Buglyos dercefű, szappangyökér.  A szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozó, laza homokos talajban, vasúti töltésekben, gátakban, de a legnagyobb tömegben Bugac homokbuckáin élő, évelő növény. Gyökere 2 m hosszúra is megnő, 15 cm vastag is lehet, karó alakú, egyszerű, húsos, kívül világosbarna, belül sárgásfehér színű; keresztmetszetén sugaras szerkezetű; szagtalan, karcoló ízű. Vízzel rázva tartós habképző. A göcsös gyökérfejből több szár ered, amelyek 0,5— 1 m magasak, aljuktól dúsan gömbszerűen ágasak, ízeitek, az ízeknél könnyen eltörnek. A levelek keresztben átellenesen állnak, lándzsásak, kihegyezettek, ép szélűek, 3—6 cm hosszúak. Virágzata dúsan összetett bog. Virágai aprók, fehéres színűek; június-júliusban nyílnak. A virágzatot csokrok díszítésére használják, erre a célra a növényt kertészetekben és díszkertekben is termesztik.

Gyűjtés

Október-április

Gyűjtendő a gyökere, melyet kérgétől maradéktalanul meg kell tisztítani, majd kb. 0,5 cm vastag ferde korongokra „szalámi” módjára fel kell szeletelni, és akár napra kiterítve is, törékenyre meg kell szárítani. A gyökér feldolgozásakor ügyelni kell, nehogy bepiszkolódjék, eredeti szép fehéres színét megőrizze. A gyökér feldolgozásra nem alkalmas részei, valamint a lehámozott kéreg is értékesíthető. Kb. 3,5 kg friss gyökérből lesz 1 kg hámozott, szeletelt, megszárított áru.

Hatóanyag

A drog a kereskedelemben „fehér magyar szappangyökér” néven (Saponariae álbae Hungaricae radix) kerül forgalomba. Tartalmaz: 10—20% szaponint.

Triterpénvázas szaponinokat tartalmaz l0-20%ban. Ezek közül a gipszozid-A triterpénvázas aglikonja, az oleanolsav, amelyen két cukorlánc található. A monoszacharidok száma kilenc.

Felhasználás

Erélyes nyálkaoldó (köptető) kanalas orvosság készül belőle. Hörghurut gyógyításában várható eredményes kezelés.  A háztartásokban mint a finom kelmék régi tisztítószerét ismerik. Főzetében a kelmét kimossák, a lé közben szappan nélkül is erősen habos lesz. A szappangyökérből előállított „szaponint” borotvaszappanok, mosdó- és mosószappanok, fogkrémek stb. habzókészségének növelésére használják.