Fehér fagyöngy

2015-05-20

Fagyöngy, gyimbor, madárlép. Viscum album L. A fakinfélék (Loranthaceae) családjába tartozó, lombos fá­ kon : akácon, nyárfán, hársfán, elhanyagolt alma- és körtefákon stb. élő, félélősködő, kétlaki, gömb alakú cserje.  Szára fás, tömör, ízeit, többszörösen villásan elágazó; vastagabb részének kérge barna, a vékonyabbé pedig sárgászöld színű. Levelei átellenesek, zöldek vagy zöldessárgák, bőrneműek, 3—6 cm hosszúak, tompa csúcsúak, ép szélűek, kopaszok, áttelelők. Virágai aprók, a szárak elágazásainál csoportosan állnak. Termése borsónyi, éretten fehér színű, áttetsző, sűrű ragadós nedvű, kétmagvú bogyó.

Gyűjtés

november-április

A növény vékonyabb leveles hajtásait ősztől tavaszig, általában a gazdafák lombfakadásáig kell gyűjteni. Az áruban ceruzánál vastagabb ágrészek nem lehetnek. Beszáradási aránya kb. 3: 1.

Hatóanyag

A drog tartalmaz: kolint, acetilkolint, propionilkolin vérnyomáscsökkentő anyagot, szívre ható viszkotoxin proteint savanyú szaponint, gyantaalkoholokat, mannitot, cukrot, inozitot, keményítőt, zsírsavakat, cerilalkoholt, oxidáz enzimet, csak a bogyóban viszcint: ragadós, lágy gyantát.

A fagyöngy 0,05-0, l% erős hatású polipeptid keveréket tartalmaz, amiből ez ideig a viszkotoxin-A 2 , -A3 és -B, va­lamint a cisztein összetevőket izolálták Található a drogban egy bázikus, viszkumprotein komplex, ezenkívül moleku­latömegükben különböző lektinek. Ezek összetétele függ a gazdanövénytől és a drog gyűjtésének körülményeitől. Jel­lemző tartalomanyaguk a fenilpropánés lignánszármazékok (sziringenin és sziringarezinol-glikozidok), kávésavszármazékok, flavonoidok (elsősorban kvercetin glikozidok), biogén aminok (tiramin, kolin stb.), arabinogalaktán és galakturonán poliszacharidok. A fiatal és puhafákon élősködő drogban magasabb, az idős és keményfákról származó mintákban alacsonyabb kolintartalmat találtak.

Felhasználása

Hatása: A fehér fagyöngydrog (Viscifrons v. Visci „herba”) hatása vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, belső (tüdő-, gyomor-, méh-, bél-) vérzéseket megszüntető, valamint szívműködést serkentő hatású. Az ipar gyógyszerkészítményeket állít elő a fagyöngyből. A termések ragadós nedvéből régebben légyfogót készítettek, de a madarászok még ma is csinálnak belőle madárfogó lépet. A fehér fagyöngy nem tévesztendő össze a tölgyfákon élő sárga fagyönggyel, a fakinnal (Loranthus europaeus L.),amelynek szára feketészöld, termése sárga színű, levelei ősszel lehullanak.

Vizes kivonata szájon át adagolva vérnyomáscsökkentő, vérnyomás szabályozó, kardiotonikum, de a hatás csak a betegek 20-25%-ánál mérhető. A szervezetre erős hatású fehérjék, illetve fehérjeszem anyagok perorális adagolásnál nem károsítják a szervezetet, mert nem szívódnak fel, illetve lebomlanak a tápcsatornában. Befecskendezésre (intrakután) szánt speciális technológiával előállított készítményeit degeneratív gyulladásos, izületi betegségeknél, szalagsérüléseknél, ischiás kezelésében alkalmazzák, a szervezet celluláris immunrendszerének aktivitását fokozó hatás miatt. A lektinekés bázikus fehérjék a szervezet védekezőképességének befolyásolásával (immunomoduláns hatás) javítják daganatos betegségeknél az általános állapotot, szerepük lehet az áttételek megelőzésében, a malignitás csökkentésében. (Iscador, Plenosol, Helixor készítmények). Széles körű alkalmazásának mellékhatásai határt szabnak. Mellékhatások: hidegrázás, anginás mellkasi panaszok, ortosztatikus keringési zavarok, allergiás reakciók.