Fekete nadálytő

2015-05-21

A fekete nadálytő (Symphytum officinale), népies nevén forrasztófű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér a borágófélék (Boraginaceae) családjába tartozó növényfaj.  Évelő növény, a nedves helyeket kedveli, réteken vizes gödrökben gyakran előfordul. Gyökerei 2,5–3 cm átmérőjűek, mélyen helyezkednek el a talajban, színük sötétbarna vagy fekete, felvágva belül fehér, esetleg sárga, nyálkás tapintású. A szár alul dúsan elágazó, a szárlevelek nyélrefutók. Levele széles, érdes, hegyes csúcsokban végződik, bogernyős virágzata bíbor vagy rózsaszín, esetleg sárgásfehér. Egész nyáron virágzik.

Gyűjtés

június- augusztus  / levél
október-április / gyökér

A gyökereket tavasszal vagy ősszel, leveleit virágzáskor kell gyűjteni, és körültekintően szárítani.

Hatóanyag

Tartalmaz allautoint (0,6–0,8% ), cserzőanyagat (4-6%), nyálkaanyagot, triterpenoidokat, itoszterineket, dehidrokávésavat, rozmaringsavat, aszparagint ( 1-3%).A fekete nadálytő gyökerében pirrolizidin-alkaloidokat (szimfitin, ehimidin stb.) mutattak ki 0,02–0,07% mennyiségben. Főként a gyökér külső kéregrészében, a hajszál gyökerekben és a gyökércsúcsi részekben akkumulálódnak A levelekben e mérgező vegyületek nagyságrendje lényegesen kisebb. A Symphyti radix forgalmazását a toxikus alkaloidok miatt több országban korlátozták.

Felhasználás

A gyógyászatban sokféle célra használják, külsőleg kitűnő hatása van a fekélyekre és a csonttörésekre, égési és más sérülésekre, duzzanatok borogatására. Hatásos szer még a reuma, ízületi gyulladás, megerőltetés, csontfájdalmak,sebek, vérömlenyek, zúzódások, ficam, rándulás, bénult végtagok fájdalmainak enyhítésére, de tüdőbetegségek kezelésére is. Levél forrázata: fürdőbe, arclemosóba téve bőrlágyító hatású. Egyes készítmények a gyógyszertárakban is beszerezhetők.

A szöveti regenerációt segíti, hámosító, gyulladáscsökkentő, Felhasználása adstringens. Nehezen gyógyuló sebek (lábszárfekély), törések, izületi gyulladás, reumatikus fájdalmak, sportsérülések gyógyulását segíti elő. Sebek kezelésénél pépes borogatásként vagy kivonatait kenőcs, paszta formájában alkalmazzák duzzanatok, zúzódások, ütések kezelésére. Standardizált kozmetikai készítmények; ránctalanító, összehúzó, hámosító krémek alkotórésze. Leveleit egyes országokban zöldségként fogyasztják. Belsőleges használata ma már kifejezetten ellen javallt, mert a pirrolizidin-alkaloidok nagyobb mennyiségben májkárosító, rákkeltő hatásúak lehetnek.

Friss levelét levélborogatásként, szárítottan, illetve ülőfürdő készítéséhez; gyökerét frissen és szárítva, de porrá őrölve is lehet használni borogatásnak; tinktúra, esszencia, vagy kenőcs is készülhet belőle. Belsőleg (pl. teaként) nem ajánlott, mivel a májra toxikus (mérgező) hatású pirrolizidin-alkaloidot tartalmaz. A borogatás nyílt sebre nem használható. Alkalmazása terhesség alatt ellenjavalt. Borogatásként segíti az eltört csontok összeforradását.

A gyökérből áztatással készült kivonat gyomor- és bélfekély ellen hatásos, valamint csonterősítő, a csonttörés hegképződését segíti elő. Zúzódásokra, sebekre, visszérgyulladásokra borogatónak használják. Ajánlják toroköblítőnek is. A levéldrog (Symphyti folium) sok cseranyagot, egy alkaloidát, egy glikozidát és kolint tartalmaz. Teáját légzőszervi és emésztőszervi megbetegedések ellen fogyasztják.