Aranyvessző

Magas aranyvessző, jágerkender, aranyos istápfű, aranyos ruta. Solidago gigantea Ait. (Solidago serotina) A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó, Észak-Amerikából származó erdők szélén, vizek mentén, ligetek­ben, sokfelé nagy tömegekben termő, évelő növény. A Dunántúlon általában, de Somogy, Zala és Vas megyében különösen elterjedt. Dísznövényként kertekben és parkokban is ültetik.Szára egyenes, 1 méternél magasabbra is megnő, egyszerű, csak a virágzatban elágazó. Levelei szórt állásúak, kb. 10 cm hosszúak, lándzsásak, fűrészes szélűek. Virágfészkei egyoldalú, bugásán álló ívesen hajló, sűrű fürtökben állnak. A virágok sárgák; kertekben már júniustól, a szabadban pedig júliustól egészen őszig nyílnak.

Mára már szinte egész Magyarországon elterjedt gyomnövény. Sokan foglalkoznak már az irtással. A tavasszal leégetett aranyvesszők viszont könnyen újrasarjadtak és lendületes fejlődésnek indulnak. Kijelenthető, hogy az égetés nem hat negatívan az aranyvesszőre.

Gyűjtési idő

július-augusztus

Gyűjtendő a növény szárának felső 40—50 cm hosszú része. Gyűjtésével nem szabad késlekedni, a munkát a virágzás kezdetekor nyomban meg kell kezdeni, mert a teljes virágzásban gyűjtött szárakon a virágzatok a szaradás alatt még tovább fejlődnek, s amikorra a száradás befejeződik, helyükön csak sűrű fehér szőrbóbita marad. A virágok nyílásának kezdetén gyűjtött hajtásokon a szárítás folyamán a virágok éppen kellően kinyílnak.

Száradás: 4 kg friss anyagból lesz 1 kg száraz áru. A megszáradt áru bezsákolásánál ajánlatos szem-, orr- és szájvédőt használni, mert az arra érzékenyebbeknek kellemetlen nyálkahártya- és fogínygyulladást okoznak a levegőben szálló, belélegzett szőrbóbiták.

Hatóanyag

A drog (Solidaginü herba) valamennyi szervében, mintegy l,3-1,5% körüli mennyiségben fiavonaidok halmozódnak fel. Ezek közül a kvercetin, rutin, nikotiflorin, kvercitrin, izokvercitrin, asztragalin, ramnetin, izoramnetin, izoramnetin-3-0-glükoramnozin ismert. Ezen anyagok mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya változékony. A S. gigantea és a S. canadensis esetében a komponensek is részben eltérőek. Az aranyvesszőfajok triterpén szaponinokat tartalmaznak glikozidos kötésben, jelentős, 2% fölötti mennyiségben (hemolitikus index 250-l OOO). A komponensek összetétele részben eltérő, mindhárom fajnál megtalálható a bayogenin (aglikon). Illóolaj jelenléte is jellemző a drogra. A föld feletti szervek, fajtól is ftiggően, 0,3-l, 7%-ban tartalmaznak illóolajat; német vizsgálatok alapján a S. virga-aurea a rarlixban l ,2%-ban, a levél 0,72%, a virág 0,5% mennyiségben, míg a mag nyomokban tartalmazza. Egyéb fenol típusú vegyületek közül a S. virga aureából leiokarpozidot és virgaureozidot mutattak ki. A herba tartalmaz még többek között cseranyagokat (katechinszármazékok), keserüanyagokat és inulint.

  Felhasználása:

  Sokan ellenszenvvel vannak a növény iránt, mert az a tévhit alakult ki róla, hogy az aranyvessző szénanáthát okozhat. A mai tudományos álláspont szerint egy rovarbeporzású növényről van szó, melynek pollenjei túlságosan nehezek ahhoz, hogy messzire tudja vinni a szél, ezért nem is okoz nyálkahártya-irritációt.

  Teáját herpesz, prosztata megnagyobbodás, prosztatagyulladás, hólyag gyulladás, vesehomok, vesekő, vesegyulladás, ekcéma, candida, hüvelygomba, magas vérnyomás, epe-, vese-, hólyag-, májbántalmak, nehéz havivérzés, szamárhurut, reumás és ízületi fájdalmak ellen, továbbá izzasztóul, vizelethajtóként, külsőleg pedig toroköblítőként használják.

  Vizelethajtó (diuretikus) hatását a szaponinoknak és flavonoidoknak tulajdonítják. Szaponinjai gyulladásgátlóak, valamint a nyálkahártya irritációjának hatására létrejövő enyhe gyulladás révén az immunrendszert aktiváló hatásúak (immunstimuláns). Valószínűleg ennek köszönhetően a herpeszvírus ellen is eredményesen alkalmazható. Egyes szaponinok antimikotikus hatását is igazolták A leiokarpozid gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító és diuretikus hatású. Ismert még a drog antioxidáns, összehúzó (adstringens) és a húgyutakra gyakorolt nyugtató (szedatív) hatása.
  Herbájuk régen használt drog, középkori füveskönyvekben is tárgyalták sokféle gyógyhatását. Erre utal a Solidaga név is, ami so li dare = megerősítést, gyógyítást jelent. A népi gyógyászatban régóta használják belsőleg köszvény, reuma ellen, valamint vértisztítóként Külsőleg száj- és garatüreg-gyulladásnál gargarizálásra és rosszul gyógyuló sebek borogatására alkalmazzák Ezen alkalmazási területekre a fitoterápiában is javasolják. A felhasználásával készült számos gyógytermék (teakeverékek, kivonatok, tabletták stb.) többsége a húgyutak átöblítésére alkalmazza hó­lyag- és vesegyulladás, vesekő esetén. Szív- és veseelégtelenségből adódó ödémáknál tilos használni. Használják még magas vérnyomás, prosztatamegnagyobbodás, krónikus ekcémák, skrofulózis (nyaki nyirokcsomók gümőkórja) ellen.

  A vesékre hatással van minden érzelmi folyamat. Lelki megrázkódtatást követően, legyen az egy kedves hozzátartozónk váratlan halála vagy akár egy baleset, mindig a vesék szenvedik meg a legjobban. Az erdei aranyvessző olyan gyógynövény, amely az ember érzelmi állapotát igen kedvezően befolyásolja. Amennyiben csalódás ér bennünket, vagy más lelki megterhelést kell elviselnünk, igyunk aranyvessző- teát. A gyógynövények angyala ott áll közvetlenül az aranyvessző mellett. Ennek a növénynek a kiegyenlítő-közömbösítő hatását egy súlyosabb érzelemváltozás esetén olyannak érezzük, mintha egy kéz simogatna, cirógatna bennünket.

  Májtisztító hatása révén ekcéma vagy egyéb bőrprobléma esetén is hasznos lehet, ekcéma esetén külsőleg is. Magas várnyomásúak előszeretettel fogyasszák, mert vérnyomás csökkentő hatása is van. (Ebből következik, hogy akinek gyakran alacsony a vérnyomása, az inkább kerülje ezt az értékes gyógynövényt.) Használható ezen kívül megfázás megelőzésére vagy kezelésére, lázcsillapításra, és hasmenés ellen is.

  Elkészítése

  Tea 1-2 kávéskanálnyi (2-4 gramm) finomra aprított szárított növényi részből készíthető 2 dl forró vízzel leforrázva, amelyet naponta 3-4 alkalommal lehet fogyasztani. A napi dózis azonban ez lehetőleg ne haladja meg a 10-12 grammot. Teakészítés céljából társítható kamilla virággal és mezei zsurló hajtással.

  Tinktúra készítésekor 1 dl 80 %-os etilalkoholban áztathatunk 1 evőkanál morzsolt drogot. Ebből naponta 30-40 csepp használható fel. Alkalmas a tökmagos kezelés kiegészítésére.

  Zsenge levelei és virágzó hajtásai főzve ehetőek, magjai levesek besűrítéséhez használhatók.

  Aranyvessző receptek:

   Kutatási eredmények:

     

    Figyelmeztetések:

    Terhesség és szoptatás: Nics elegendő információ az aranyvessző terhesség alatt történő használatáról. Kerülendő terhesség és szoptatás alatt az alkalmazása

    Allergia parlagfű és a kapcsolódó növények: aranyvessző okozhat allergiás reakciót, akik érzékenyek a Asteraceae / Compositae család. A család tagjai közé  tartozik parlagfű, krizantém, körömvirág, százszorszép, és még sokan mások.

    Folyadék-visszatartás (ödéma) a szív vagy a vese problémák: Szív,-vesebetegség esetén alkalmazása kerülendő

    Magas vérnyomás: fennáll annak a veszélye, hogy az aranyvessző használata mellett a szervezetben felhalmozódhat több nátrium, mely a vérnyomás esetén problémákat okozhat.