Kapor

2015-05-24

Kapor Anethum graveolens L. Szára 1 —1,5 m magas, egyenes, barázdált, a tetején elágazó. Levele finom sallangokra szeldelt. Ernyős virágzata sok nyúlánk sugarú, a szirmok sárgák. Termése 2—4 mm hosszú, elliptikus, éretten két résztermésre esik szét. Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, közismert fűszernövény termesztése ipari célokra nagy területeken folyik. A kapor azonban nem csupán kedvelt fűszer, hanem, főleg a virágos hajtásából (Anethiherba) emésztést serkentő, szél­hajtó és bélféregűző teát is készítenek.

Gyűjtés

július-szeptember

A kapor virágos hajtásából és terméséből (Anethi fructus) illóolajat is állítanak elő a konzervipar számára. A konzerv­ készítményeket célszerűbben ízesíthetik a fűszernövények illó­ olajával, mint a növényi részek őrleményével. Levélzete a szárról lemorzsolva is kerül forgalomba.

Hatóanyag

A kaporlevél 0,5—1,5% illóolajat (15% karvontartalommal) és phellandrént tartalmaz. A kaportermés tartalmaz 2,5—4% illóolajat, 10—20% zsíros olajat, proteint és egy amint. A kapor illóolaja 40—60% karvont, d-limonent, phellandrént, terpinent, miriszticint, kapor-apiolt, A- és C-vitamint tartalmaz. Az érés növekedésével szaporodik az olaj karvon- tartalma, a phellandrén-tartalma pedig csökken.

Felhasználás

Hatása szélhajtó, vizelethajtó, bélféregűző; bedörzsölőszerekhez, fűszerként és likőrökhöz alkalmazzák. Termesztése. Talajban ugyan nem válogatós, azonban a jó táperőben levő, jól megmunkált talajt mégis meghálálja. Magját márciusban vetik 25—30 cm sortávolságban, 2—3 cm mélyen. Levéláru előállítására még virágzása előtt learatják, megszárítják, majd 3 mm lyukbőségű rostán a finom levélzetet a szár­ról lemorzsolják. A rostán átjutott szártörektől az anyagot is­ mételt rostálásokkal tisztítják meg. A magtermésért nevelt kaprot éretten aratják, csépelik, majd a termést kiterítve még utánszárítják. Lemorzsolt levéláruhozam 12—15 q; maghozam 12—15 q kat. holdanként.