Cserszömörce

2015-05-07

Magyarországon a Déli-Vértesben, a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben, valamint a Balaton-felvidéken található, de kertekben is előszeretettel telepített fás szárú, cserje vagy fa. A meleg, száraz, meszes helyeken terjedt el. Cserszömörce–molyhos tölgy bokorerdő jellegzetes növénye.

Szömörcefa, cserzőfa, szumák. Cotinus coggygria Scop. (Ehus cotinus L.) A szömörcefélék Anacardiaceae) családjába tartozó,  kisebb-nagyobb  állományokban vadon termő és termesztett nagyobb cserje vagy fa. A növény ipari bőrcserzőanyagot, de sárga festékanyagot is ad. Fája régi népies kelmefestőszer volt, amely „magyar sárgafa” néven a kereskedelemben is szerepelt. Levelei 5—8 cm hosszúak, széles oválisak, vagy fordított tojásdadok, ép szélűek, tompa csúcsúak, kopaszok, esetleg csak a fonákukon pelyhesedők; ősszel rendszerint megpirosodnak. Virágzata dús, terebélyes, bugájú. A virágszirmok sárgák; a meddő kocsányok 1—5 cm hosszúak, tollas szőreik lilásak vagy sárgák. Csontártermése borsónyi, tojás alakú.

Hatóanyag

A levélben 15-30% gallotannin és flavonoidok (fusztin, fisetin-és miricetin glikozidok) találhatók.

Gyűjtés

Június-augusztus

Drog céljára a kifejlett, zöld nyári leveleit kell gyűjteni ágrészek nélkül. Kb. 4 kg friss levéből lesz 1 kg száraz áru. A levéláru (Cotini folium) 10—30% (ellagsavban gazdag) cseranyagot tartalmaz.

Felhaszálás

Főzetét belsőleg gyomor- és bélvérzés, valamint makacs bélhurut ellen használják. Külsőleg fogínysorvadás és torokbántalmak ellen öblögetőnek, vérző aranyér esetén pedig ülőfürdőnek alkalmazzák. Izzadó testrészeket is kezelnek a főzettel. Teája és más készítményei (pl. szeszes kivonatok) szájöblögetésre (ecsetelésre) használhatók, gyulladásés fogínysorvadásgátló hatása miatt. Szeszes kivonata helyi vérzéscsillapító. Ülőfürdő alkotórésze, aranyér kezelésénél. Fontos bőripari nyersanyaga volt a tímároknak, finom bőrök cserzésére alkalmas. Őszi lombszíneződése igen látványos, az aranysárgától a tűzpirosig sokféle színben pompázik: ezért díszítő értéke nagy.