Erdei pajzsika

2015-05-19

Erdei pajzsika Erdei hímpáfrány, páprágy. Nephrodium filix mos Rich. (Aspidium vagy Dryopteris filix mos) Mérgező! Árnyas, nyirkos erdőinkben élő páfrányfaj. Levelei 40—60 cm hosszúak, lándzsás kerületűek, egyszer vagy kétszer szárnyasán összetettek. A levélszárnyacskák fogasak vagy szárnyasán hasogatottak. Oyökértörzse, a levélnyél-maradványokkal együtt 1—2 arasznyi hosszú, hengeres, 5—10 cm átmérőjű, csúcsán erednek az új levélhajtásai, a végén elhaló, korhadó. A tulajdonképpeni gyökértörzs legfeljebb ujjnyi vastag, szabálytalanul szögletes keresztmetszetű, metszési felülete élénkzöld, benne szabálytalan kör alakban elhelyezett 8—12 fakóbb színű pontocska (edénynyaláb) látható. A gyökértörzsből számos levél ered, közöttük rozsdavörös pelyvaszőrökkel és drótszerű mellékgyökerekkel.

Gyűjtés

Július-szeptember

A gyökértörzset (Filicis maris rhizoma) a nyár végén kell gyűjteni. El kell távolítani róluk a mellékgyökereket, az elvénhedt részt, valamint a talajszennyeződést. A levélmaradványok elkorhadt részeit késsel le kell vagdosni egészen addig, amíg zöld színű részük elő nem tűnik. A gyökértörzseket feldarabolás nélkül, zsinórra felfűzve célszerű megszárítani. Kb. 3 kg friss anyagból lesz 1 kg száraz áru.

Hatóanyag

A drog csak addig hatásos, amíg belseje zöld. Tartalmaz floroglucin-származékokat, cseranyagot, keserűanyagot, illóolajat, zsírosolajat stb.

A vízben nem, de éterben vagy kloroformban oldódó anyagok gyűjtőneve: filicin. A kivonási eljárástól és a tárolástól függően változó összetételű filicin floroglucin-származékokat tartalmaz. A legértékesebbek a kétés a háromgyűrűs vegyületek.

Felhasználás

A gyökértörzsből állatgyógyászati bélféregűző szereket állítanak  elő. Népies fürdetőszer visszér-gyulladás és reuma ellen. Belsőleg mérgező hatása miatt nem használható!