Ezerjófű

2015-05-19

Ezerjólű Százforintosfű, földepe, kisezerjófű. Centaurium minus Much. keskenylevelű ezerjófű Centaurium uliginosum Beck. Csinos ezerjófű. Centaurium pulchellum Druce. A tárnicsfélék (Centianaceae) családjába tartozó egy- vagy kétéves növények. A hazánkban termő mindhárom fajtája gyógynövény. Közülük a kisezerjófű fordul elő a leggyakrabban. A kisezerjófű ritkás tölgyesekben, erdőirtásokban, réteken terem. Szára 30—50 cm magas, egyenes, 2—3 mm vastag, csak a virágzatban elágazó. Tőlevelei rózsában állnak, fordított, keskeny tojásdadok, 3—4 cm hosszúak. Szárlevelei keresztben átellenesen állnak, hosszúkás tojásdadok, 3—5 cm hosszúak, hegyesek, épszélűek, ülők. Virágzata sátorozó bogernyő, pártája élénk rózsaszínű, 5 karéja szétterületen álló; júniustól augusztusig virágzik. A keskenylevelű ezerjófű szárazabb réteken terem, az előbbinél alacsonyabb termetű, levelei keskenyek, szálasak, élükön érdes szőrűek. A csinos ezerjófű lápos réteken terem, csupán kb. 10 cm magas, már az alján elágazó szárú, levelei tojásdadok.

Gyűjtés

június-augusztus

Az ezerjófüvek föld feletti részét kell gyűjteni, üdén, virágzáskor. A füvet már a gyűjtésnél 1—2 maroknyi csokrokba kell kötni. Kötözésre a saját szárát kell felhasználni. Szigorúan árnyékos helyen kell a füvet megszárítani, mert napfény hatására elveszíti a színét. A kötegeket — felbontva — egymás mellé kell elhelyezni a szárítás idejére, majd megszáradásuk után újrakötegelni. A kötegek felaggatva is száríthatok, de a növényeket naponta úgy kell átrendezni, hogy a belső részek kívülre is kerülhessenek. Ha az átrendezést elmulasztjuk, a csokrok közepe befülled. Az átrendezgetést a növény teljes megszáradásáig folytatni kell. Kb. 4 kg friss növényi részből lesz 1 kg drog.

Hatóanyag

Az ezerjófűdrog (Centaurii herba) szagtalan, rendkívül keserű ízű. Tartalmaz: 3% eritaurin keserű glikozidát, gyantát, viaszt, illóolajat, nikotinsavat, oleanolsavat stb.

Hatóanyag A drog fő hatóanyagai a szekoiridoid glikozidok (genciopikrozid, szverciamarin), amelyek a növény jellemző, rendkívül keserű ízét adják. Tartalmaz még 0,4%-ban flavonoidokat. Előfordul benne oleanolsav (savanyú szaponin), nikotinsav, gencianin és nyomokban alkaloid is.

Felhasználás

Az ezerjófüvet magában vagy teakeverékekben étvágyjavítónak, emésztést serkentőül, epeműködést előmozdítónak, vértisztítóul, továbbá bélrenyheség és májbántalmak ellen használják. Gyomorlikőröknek elmaradhatatlan alkotórésze. Olcsóbb sörök készítéséhez komló helyett is használják. Keserű, étvágygerjesztő, növeli a gyomornedv-elválasztást Fekélybetegeknek ellenjavallt.