Fekete üröm

2015-05-21

Fekete üröm Közönséges üröm. Artemisia vulgaris L. A fészkesvirágzatúak (Compositoe) családjába tartozó, szenynyes, televényes helyeken, erdőszéleken, kerítések és utak mentén, parlagon sokfelé tömegesen termő, évelő növény. Szára erőteljes, 1—2 m magas, egyenes, elágazó, csíkolt. Az alsó levelei hosszúnyelűek, a felsők ülők, mind szárnyasán szeldeltek, felszínükön sötétzöldek, fonákukon fehéren molyhosak. Virágfészkei a szár felső részén dús füzérben helyezkednek el, a virágok sárgák, június—júliusban nyílnak.

Gyűjtés

június-augusztus

Virágzó hajtásának felső, legfeljebb 40 cm hosszú részét kell gyűjteni. Beszáradási aránya kb. 4:1.

Hatóanyag

A drog (Artemisiae herba) kevés illóolajat, keserűanyagot, gyantát tartalmaz. Hajtása és a gyökere egyaránt illóolajat tartalmaz (O,l%), melynek fő komponense a cineol. A hajtás tartalmaz keserűanyagot és gyantát. A gyökérben az illóolajon kívül inulin, gyanta és cseranyag is található.Külön kívánságra a gyökerét (Artemisiae radix) is szoktuk gyűjteni, amely 0,1% illóolajat, inulint, cseranyagot, gyantát tartalmaz.

Felhasználás

Teáját étvágyjavítónak, epeműködést serkentőnek, bélféregűzőnek, görcsoldónak, idegerősítőnek fogyasztják. Majoránna pótszereként, továbbá liba- és kacsahús fűszereként is használják. Főzetét a népgyógyászatban erősítőként, görcsoldóként, epilepszia és hisztéria ellen használják.