Fehér üröm

2015-05-21

Fehér üröm Artemisia absinthium L. A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó, szárazabb legelőkön, köves talajokon sokféle tömegesen termő, évelőnövény. Szára másfél méter magasra is megnő, erőteljes, egyenes, tetején elágazó, az alján egészen hüvelykujjnyi vastag, hengeres, szürkésen molyhos. Tőlevelei arasznyiak, hosszúnyelűek,háromszor szárnyasán szeldeltek, A szárlevelek kisebbek, az alsók nyelesek, kétszer szeldeltek, a felsők ülők, egyszer szeldeltek. Valamennyi levél szőröktől ezüstösen, fehéren molyhos. Fészkesvirágzatai a szár felső részén hosszú füzérekben állnak. A fészek 3—5 mm átmérőjű; a virágok sárgák. A növény jellemző kellemes szagú; minden részében igen keserű, fűszeres ízű; július—augusztusban virágzik.

Gyűjtés

május-június / levél

július-augusztus / virágzó hajtás

A fehér ürömből kétféle drogot kell előállítani; a tőlevelekből és a szárakról lefosztott levelekből állót: a „fosztott ürmöt”, valamint a virágzásuk kezdetén vagy éppen üde virágzásukban gyűjtött, a szár felső, legfeljebb 50 cm hosszú részeiből állót: a „virágos ürmöt”. A régebben „botos üröm”-ként gyűjtött, a növény egész föld feletti részéből álló áru már kiment a forgalomból. Az ürömlevél (Absinthii folium) száradási aránya 6—6 :1, a virágos ürömé kb. 2 : 1.

Hatóanyag

A virágosüröm-áru 0,2—1,0% illóolajat, egy glikozidikus keserűanyagot, abszintin bódító anyagot, gyantát, cseranyagot C- és B„-vitamint, borostyánkősavat stb. tartalmaz. A levéláruban ezekből kevesebb van.

A hajtásdrog 0,2-0,4% dimer szeszkviterpén lakton típusú keserűanyagat (70-75% abszintin, 25-30% artabszin) és mintegy 0,3-0,9% illóolajat tartalmaz. Az illóolaj fő összetevői a tujol (25-70%), tujon (3-12%), pinén, fellandrén, kadinén. Illóolaja gyakran kék vagy kékeszöld színű a benne található kamazuléntól, amely a növényben képződő szeszkviterpén laktonokból alakul át, a lepárlás alatt. Ismertek azulegonmentes kemotaxonjai is, melyek színtelen illóolajat adnak. A drog tartalmaz még cseranyagot, C és B-vitamint, valamint borostyánkösavat Keserűértéke I0-20

Felhasználás

Magukban vagy teakeverékekben étvágygerjesztő, emésztést serkentő, szélhajtó, bélféregűző, epeműködést serkentő teák készítésére használják.

Keserű anyag és illóolaj-tartalma miatt étvágyjavító és emésztést serkentő hatása van. Fokozza a gyomornedv elválasztást, epehajtó és szélhajtó. Felhasználás már az ókorban is széles körben alkalmazták Jelenleg étvágyjavító, és epeműködést serkentő teakeverékek alapanyaga. Az állatgyógyászatban bélféregűző és élősködők elleni készítmények alkotórésze. Rovarűző hatása a kiskertekben is jól hasznosítható. A virágos fehér üröm az ürmösborok és keserű likőrök fontos alapanyaga. Illóolaját görcsoldó és reumás fájdalmakat enyhítő bedörzsölő szerekben, valamint az illat­szeriparban használják. Meg kell azonban jegyezni, hogy az illóolajában lévő tujon fejfájást, átmeneti tudatzavart, érzékcsalódást okozhat. Ezek a tünetek csak a drogból készült tömény alkoholos kivonat hosszan tartó alkalmazásakor jelentkeznek.

A virágos ürmöt a likőr- és a borászati ipar is kiterjedten alkalmazza ürmösborok és keserű likőrök készítésére. Különösen Franciaországban nagyon elterjedt az abszint ital; forgalomba hozatala az egész világon tiltva van, mert élvezete tönkretette az emberek ezreinek idegeit. A virágos ürömből vízgőzzel előállított illóolajat erősítő, görcscsillapító, bélféregűző gyógyszerek készítésénél alkalmazzák. Reuma elleni bedörzsölőszerhez is adják. A fűszer-, a likőrés a borászati ipar is felhasználja.