A mesterséges édesítőszerek károsak az egészségre.

2018-02-02

A mesterséges édesítőszerek (aszpartam, szukralóz, szteviozid) hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a magas vérnyomás kockázatának növekedésével egy kanadai kutatás szerint.

A Canadian Medical Association Journalban (CMAJ) publikált tanulmányt,  melyben a mesterséges édesítőszerek hosszú távú, káros hatásait vizsgálták. 37 tanulmány adatait elemezték, amelyek mintegy 405.907 ember átlagosan tíz évig tartó orvosi megfigyelésén alapultak. A tanulmányok közül 7 készült a klinikai tesztekre jellemző véletlenszerű kontrollcsoporttal, ezekben 1003 embert követtek átlagosan 6 hónapig

A mesterséges édesítőszerek használata nem okozott súlycsökkenést, viszont kapcsolatba hozatóak az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével.

Bár emberek milliói használnak  mesterséges édesítőket, a klinikai tesztek szerint ezek szándékolt haszna nem volt mérhető, azaz nemhogy csökkent hanem inkább testsúly növekedés volt tapasztalható.

A kutatók óvatosságra intenek a mesterséges édesítőszereket használókat mindaddig, amíg a szerek hosszú távú hatásai ki nem derülnek.

A kanadai tudósok hangsúlyozzák, hogy miközben világszerte terjed az elhízásjárvány és az azzal kapcsolatos betegségek, a mesterséges édesítőszerek használata pedig rendkívül elterjedt, további kutatásokkal kell vizsgálni, hogy van-e hasznuk.

 

Forrás: http://www.cmaj.ca/content/189/28/E929