Hipericin

2015-06-18

A hipericin (hypericin) egy vörös színű antrakinon-származék, a közönséges orbáncfű fő hatóanyaga. A rákos sejtekben felhalmozódik, ezért festő indikátorként is használják.  Antibiotikus és nem-specifikus kinázgátló hatása van. Gátolhatja a dopamin β-hidroxiláz enzimet, ezáltal emelkedett dopaminszintet eredményezve,  csökkentve a noradrenalin és azadrenalin szintjét.

A depresszióval kapcsolatban több elmélet is létezik. A gyógyszeres kezelés elsősorban a szerotonin koncentrációjának befolyásolására irányul. A nyolcvanas években az orbáncfűvel elvégzett farmakológiai vizsgálatok megerősítették, hogy a hipericin gátolja a monoamin-oxidáz MAO enzimet. Ez az elképzelés viszont megdőlt, mert kimutatták, hogy a MAO gátló koncentráció olyan magas, hogy a vérszérumban vagy az agyban nem alakulhat ki.  A végső bizonyítékot az szolgáltatta, mikor több beteget kezeltek különböző mennyiségű  hipericint tartalmazó orbáncfű kivonatokkal. Ezek után kiderült, hogy az antidepresszáns hatás más vegyületnek köszönhető, mégpedig a hiperforinnak.

A hipericin kivonatot tartalmazó szerek alkalmazásának legfőbb korlátját az jelenti, hogy csak enyhe depresszió kezelésére alkalmazhatók. Ebben a kórképben a hatékonyság nagyon kedvező mellékhatásprofillal párosul. Fontos tudatosítani a betegben, hogy a kezelés hatása hosszú távon néhány hét alatt alakul ki, ez azonban a szintetikus antidepresszánsok esetén is hasonló időt vesz igénybe. Ma már nem csak gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású szerek tartalmaznak orbáncfű kivonatot, hanem számos gyógyszer is.

Az orbáncfű nagyon alacsony toxiciátsú. Egy éven át napi 2g/testsúly kg dózisban fogyasztott szárított növény sem okozott toxikus tüneteket. Azonban a fényérzékenységre mindenképp fel kell hívni a figyelmet, illetve a gyógyszerekkel való kölcsönhatásra.

     

    Forrás: WHO monographs on selected medicinal plants. WHO Geneva 2002.