Ezután biztos nem fogod eldobni, vége az allergiának!

2015-08-08

A pollenszezon sokak számára együtt jár a szénanátha megjelenésével, amely hosszú hónapokig megkeseríti az életüket. A szálló virágpor által kiváltott tüneteket az immunrendszer túlzott reakciója okozza, nem muszáj azonban rögtön a patikába rohanni, mivel egy növény levele gyógyítja az allergiát. Mikor a zöldségesnél vásárolunk, mindig megkérdezi, hogy letörje a levelét vagy maradjon rajta. Általában mindenki a mellett dönt, hogy nem cipeli haza a levelet ezért a kukában landol. Pedig a retek levele ehető sőt gyógyító erejű. Ez a növények egyike melyben a legtöbb kvertecin található. Hússzor annyi kvertecin található a retek levelében mint a fekete áfonyában, ezért meg kell becsülnünk.

Ezt a növényi flavonoidot leginkább az immunrendszer tüneteinek csillapítására használják, de pozitív hatása a szénanátha kezelésében is bizonyított, mivel az orrban az allergiás reakciót kiváltó úgynevezett hízósejtek működését blokkolja.

Egy egyszerű recept, amit gyorsan elkészíthetünk. /reteklevél pesto/

Hozzávalók:

0.5 csokor retek levél
2 gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
2 dkg dió
2 dkg mandula
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Tegyük a hozzávalókat egy nagy teljesítményű turmixgépbe, és turmixoljuk össze. Ha nem elég krémes az állaga, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat.

retek pesto

Mivel magas a kvercetin tartalma ezért elég minden reggel megenni pirítósra kenve. A tünetek már a 4 naptól kezdve enyhülni fognak, hosszabb fogyasztás esetén, pedig teljesen megszűnnek. Ami a legjobb hír, hogy akár teljesen ingyen is beszerezhetjük, mivel a zöldségesnél ott áll hulladékként.

Amennyiben nem elégszünk meg a retek levelének hatásával itt van egy ultraerős gyógynövény allergia ellen, mely háromszor annyi kvercetint tartalmaz, mint a retek levele ez a növény a lestyán.