Gyógynövények álmatlanság ellen

2015-10-02

Sokan küszködnek alvásproblémákkal hazánkban, de nem szeretnének szintetikus nyugtatókhoz nyúlni, ezért a természetben fellelhető gyógynövények jótékony hatásait keresik. Hiszen a természetben több gyógynövény is létezik, amely nyugtató és altató hatással rendelkezik. Ezek a következők: macskagyökér, komló, citromfű, szurokfű, levendula. Alvászavarok, idegeskedés és depresszió ellen az egyik legjobb gyógynövény az orbáncfű. Teájának fogyasztása igen ajánlott azoknak, akik nap mint nap alvási problémákkal küzdenek.

A levendula teája szintén idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, kezelésére.

     

    Teakeverék  álmatlanságra

    Nagyon fontos, hogy elalvás előtti időben már ne sportoljunk és ne is étkezzünk. Igyekezzünk mindig ugyanabban az időpontban nyugovóra térni.

    A  macskagyökér, macskamenta, komló, citromfű, szurokfű keverékéből készítsünk gyógyteát. Vigyázzunk mert a macskagyökérnek igen átható szaga van. Sokan nem szeretik ezért inkább a macskamentát használják, melynek illata nem annyira átható.

      Az elkészítés módja egyszerű. Egyenlő arányban keverjük össze a gyógynövényeket és ebből egy evőkanálnyit forrázzunk le 2,5 dl vízzel, majd 15 perc múlva szűrjük le és kortyolgassuk el lefekvés előtt fél órával. Szükség esetén a gyógynövénymennyiséget akár 2-3 evőkanállal növelhetjük. A citromfüvet önmagában is alkalmazhatjuk idegerősítőként ebből délután 5 óra körül igyunk meg mindig egy csészével. Ez segít ellazulni és könnyíti a napi stressz feldolgozását.

      Szárított komlóvirágzatból készítsünk gyógynövénypárnát, helyezzünk az ágyunkra a fejünk mellé lefekvéskor. Belélegzett illóolajai megnyugtatnak és kellemes alvást biztosítanak. „Álompárnánk” hatását körülbelül 8-14 napig őrzi meg.