Mennyi C-vitaminra van szükségünk?

2015-09-09

A C-vitamint már több mint 80 éve felfedezték és még mindig különböző, egymásnak ellentmondó információk jelennek meg a médiában. A mai, hivatalosan javasolt napi C-vitamin mennyiség 80 mg. Ez az érték szerepel ma is, a hivatalosan ajánlott mennyiségként. (oeti.hu)

MENNYI C-VITAMINT FOGYASSZUNK?

Az alább megjelölt országokban a hivatalos egészségügyi szervek által ajánlott c-vitamin mérték eltérő:

40mg/ nap az Egyesült Királyságban
45mg/nap WHO ajánlása
80 mg/nap EU
90 mg/nap Kanada
60-90mg/nap USA
100 mg/nap Japán

Számos elmélet született arra vonatkozólag, hogy mennyi C-vitaminra van szüksége az emberi szervezetnek.

Linus Carl Pauling számítási módszer

A c-vitamin megadózis elméletének megalkotója abból a feltételezésből indult ki, hogy léteznek olyan állatok, akik képesek saját maguk előállítani a c-vitamint. Ennél fogva csak meg kell mérni, hogy melyik állat mennyi c-vitamint állít elő és ezt az értéket át kell számolni az ember testsúlyára.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy az állatok mennyi c -vitamint állítanak elő, illetve hogy egy ez egy 70 kg-os emberre átszámítva mennyit jelent. A táblázatban még feltüntetésre került az állatok életkora.

Állat /Életkor / Termelt C-vitamin / 70kg súlyra számított érték

Kutya      12.8 év    40 mg/tskg          2800 mg

Patkány  3.5 év      70 mg/tskg           4900 mg

Kecske    15 év       186 mg/tskg      13000 mg

Linus Pauling nagy híve volt a nagy dózisú c-vitamin alkalmazásának ezért 3000-13000 mg közötti értékben határozta meg az ajánlott mennyiséget.

Kritikák:

Ez a számítási elv nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a fenti állatoknak a várható életkora nem haladja meg a 20 évet. Továbbá nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy ugyanazok a vegyületek más hatással lehetnek az állatokra és az emberekre, ilyen vegyület például a xilitol. Három gramm xilitol egy körülbelül 30 kilós kutyánál akkora vércukorszint-csökkenést okozhat, amekkora megöli az állatot.

Tehát ugyanaz a cukor vegyület az embernél nem okoz problémát, míg a kutyáknál és más állatoknál halálos lehet. Az állatok szervezete másképp működik mint az emberé, ráadásul egy kecske tápláléka teljes mértékben eltér az ember táplálékától . Butaság kiindulni abból, hogy az állatok mekkora mértékű c-vitamint képesek előállítani. Ezen az alapon arra a következtetésre is juthatnánk, hogy nekünk is füvet és fák leveleit kellene ennünk.

Továbbá a számítási metódus akkor lenne kiegyensúlyozott, ha az összes állat benne lenne a megfelelő súlyokkal, viszont Linus Carl Pauling olyan állatokat választott ki, melyek a legnagyobb mennyiségű c-vitamin előállítók közé tartoznak.

 

C-vitamin tartalék és annak felhasználásának elmélete

A felnőtt emberek esetében az átlagos felezési idő körülbelül 20 nap, 1 mg/kg/nap turnoverrel és 1500 mg testben tárolt összes C-vitamin mennyiség mellett. Az aszkorbinsav napi felhasználása viszonylag állandó, körülbelül 0,2 mg/kg. Egy olyan embernek, aki 70 kg-os testtömeggel rendelkezik, a testben található készlet fenntartásához 14 mg C-vitamint kell fogyasztania egy nap.

 

Anyatejben lévő C-vitamin modell

A következő elmélet abból indul ki, hogy az anyatej pontosan annyi C-vitamint tartalmaz, mint amennyire az embernek szüksége van. Hiába fogyaszt a szoptatós anya eltérő mennyiségű C-vitamint, az anyatej mindig ugyanannyi  c-vitamin mennyiséget tartalmaz, minimális határokon belül. Ez a mérték 3.52± 0.56 mg/dl, a legmagasabb mérték 4 mg/dl. Egy 4500 g súlyú csecsemő 6 dl/nap tejet iszik meg, így egy nap 6dl*4mg/dl = 24mg c-vitamint fogyaszt egy 4,5kg súlyú csecsemő, amit ha átszámítunk 1 testsúlykilogrammra az 24/4500*1000= 5,3 mg/kg.

Tehát egy átlagos felnőttnek 70 kg = 5,3mg*70=371 mg c-vitamint kell fogyasztania egy nap.

Ez a mennyiség fedezhető : 1db citrom, 2 db kivi,  és 2 db pirospaprika, elfogyasztásával.

 

Inuitok, akik nem esznek gyümölcsöt és zöldséget

Az inuitok azok az északi sarkon élő eszkimók, akik zöldség és gyümölcsmentesen táplálkoznak. Hihetetlen, hogy ez a népcsoport miért nem betegedett meg, és miért nem állt fenn náluk a skorbut a c-vitamin hiány betegsége. Kutatók elemezték étrendjüket és kimutatták, hogy a fő táplálékuk a muktuk= bálnabőr, bálnazsír mely nyersen 38mg/100g C-vitamint tartalmaz. Mivel a muktuk mellett szárított, főtt halat esznek, melynek c-vitamin tartalma elenyésző így

napi c-vitamin bevitelük 11-110 mg/nap körül alakul. Ez az érték nagyon közel van a hatóságok által ajánlott országtól függő 40-100 mg/nap értékhez.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a különböző elméletek 11-13000 mg érték közé teszik a javasolt napi c-vitamin bevitel értékét. A helyes érték a 14-400 mg közé esik, mivel az anyatejben lévő c-vitamin érték nagysága maximálisan 4 mg, az utód védelme miatt ez az érték soha nem növekszik még akkor sem, ha az anya több 1000-3000 mg C-vitamint fogyaszt.

Kijelenthetjük, hogy a maximálisan javasolt érték 5.3 mg/testsúlykilogramm, mely maximum 370 mg egy 70 kg súlyú embernél

Aki attól tart, hogy most több kiló paprikát kell ehhez elfogyasztania az téved. Ez a mennyiség fedezhető napi 2 db (200g) pirospaprika elfogyasztásával. A vegyszerektől való félelem esetén fogyasszunk bio-élelmiszert, vagy vadon termő bogyós gyümölcsöket.

       

      Forrás: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, lpi.oregonstate.edu/