Te tuttad, hogy kukoricából készül a C-vitamin?

2015-09-09

Szent-Györgyi Albert a c-vitamint kivonással állította elő paprikának a nedvéből. Ez az eljárás viszont annyira költséges volt, hogy ipari méretekben nem alkalmazták.

Teodor Reichstein 1933-ban dolgozott ki egy olyan eljárást, mely a legolcsóbb cukorból, a D-glükózból indul ki, amit D- szorbittá alakítanak, majd ezt mikrobiológiai oxidáció segítségével L-szorbózzá alakítják. Az L-szorbózt acetonnal 2,3-4,6-diaceton-L-szorbózzá kondenzálják, majd ennek hidroximetil-csoportját kálium-permanganáttal karboxilcsoporttá oxidálják. Ekkor 2,3-4,6-diaceton-2-keto-L-gulonsav képződik. Az utolsó lépés a víz eltávolítása, mely az egyik legkényesebb feladat, így jön létre az aszkorbinsav.

A biotechnológia fejlődésével egy génmódosított Erwinia baktériumot használnak fel a szintézis lerövidítésére, így elősegítve az alacsonyabb termelési költségeket.

Ezt a metódust a Kínai gyártók használják mely a világ c-vitamin termelésének 80%-át adja. Az amerikai és a kínai kutatók azon dolgoznak, hogy olyan genetikai módosított baktériumot hozzanak létre, mely egy ütemben közvetlenül a d-glükózból hozzon létre 2keto-gulonsavat ezáltal még olcsóbbá válhat a gyártás.

De miből lesz a D-glükóz. Ezt a vegyületet a legolcsóbb alapanyagból a kukoricából vonják ki. Az egyik legnagyobb kukoricatermelő az USA ahol 2014-ben több mint 350 millió tonna kukoricát termeltek. Ezt az iszonyatos mennyiséget kizárólag a géntechnológia fejlődésével érték el. A génmódosítás lehetővé tette, hogy ugyanazt a növényt vetésforgó nélkül ugyanarra területre vessék.

A technológiai fejlődés következtében a c-vitamint génmódosított kukoricából egy genetikailag módosított baktérium segítségével állítják elő. Gondolj erre, mikor bekapsz egy c-vitamin kapszulát.