5 jó ok, hogy miért fogyasszunk édesburgonyát

2015-08-14

Most már itthon az áruházláncok többségében lehet kapni édesburgonyát (batáta, manióka). Ugyan az ára jóval meghaladja az étkezési burgonya árát, de nézzük meg mennyivel jobb az édesburgonya mint az egyszerű étkezési burgonya. Az édesburgonya a gyerekek kedvenc étele, mivel az íze tényleg édes. Amennyiben gyermekünkkel meg szeretnénk kedveltetni a zöldségeket, akkor feltétlenül az édesburgonyával kezdjük, ezzel biztos lesz a sikerünk.

batáta2

Az édesburgonya több szempontból támogatja egészségünket. Több B6 vitamint tartalmaz, mint a napraforgó mag, spenót, banán.

A B-vitamin elengedhetetlen az egészséges vérkeringéshez, a B6 vitamin segít abban, hogy szervezetünk képes legyen az oxigént szállítani a vérerekben. Továbbá segít a szénhidrátok lebontásában úgy, hogy közben szervezetünk energia szintje ne csökkenjen.

Segít megőrizni mentális egészségünket, így nem alakulhat ki depresszió.

A máj funkcióit is támogatja, mely a vegyi anyagok lebontásáért felelős.

Az édesburgonya sárga színét egy olyan vegyület adja, mely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír.

Az édesburgonya képes fedezni a  szervezetünk  napi mangán szükségletét . A mangán általános redoxiszer, vagyis vegyértékének változtatása mellett képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be. Egyes kutatások azt igazolták, hogy a daganatokban alacsony a mangánnal kapcsolódott SOD enzim szintje, amely arra utal, hogy a mangán szerepet játszik a rosszindulatú daganatos állapotok kifejlődésének megakadályozásában.
A mangán anyagcserefolyamatokra gyakorolt hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges, amely enzimek nagyrészt az anyagcserében töltenek be kiemelkedő szerepet. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához. A mangán szükséges a szénhidrátanyagcsere normális lezajlásához, illetve a nukleinsavak (DNS, RNS) képződéséhez. Emellett a táplálékok fehérjetartalmának biohasznosulása mangán hiányában nagymértékben akadályozott, tehát szükséges a fehérjék anyagcseréjéhez is. A mangán segít a vércukorszint szabályozásának folyamatában is.

batáta

Mivel az édesburgonya zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaz ezért érdemes olajban elkészítve fogyasztani.