A fahéj csodálatos hatása

2015-08-21

A fahéj az egyik legkedveltebb fűszerünk. Gyakran használjuk édességek ízesítésére. A fahéjolaj azonban felülmúlja a porított változatot.  A fahéj olaj jellemzően Srí Lankáról és India egyes résziről származik. A porított fahéjból általában már kisajtolták az olajat és utána került porításra, ezért bizonyos összetevőket már nem tartalmaz és nem élvezhetjük ezen hatóanyagok előnyeit. Íme néhány előny, ami megmutatja, hogy az illóolaj mennyivel jobb porított változatánál.

Antibakteriális tulajdonságai révén segíthet szervezetünknek leküzdeni bizonyos betegségeket. A fahéj olaj csökkenti a fájdalmat. Sőt képes felvenni a harcot a lábgombával és a körömgombával sőt a fogszuvasodással szemben.

Hogyan használjuk?

Mielőtt bárhol kipróbálnánk végezzünk egy kis tesztet az adott területen. Amennyiben érzékenységet mutat a terület és begyullad, akkor ne használjuk. Használat előtt hígítsuk, ha lehet langyos vizet használjuk a hígításkor. Fogszuvasodás ellen a legjobb módszer, ha a fogkrémünkbe egy cseppet cseppentünk.

A fahéj javítja a kognitív teljesítményt. Amerikában végzett tanulmány szerint a fahéjjal ízesített rágót használóknak növekedett a szellemi teljesítménye és a koncentrációs képessége is.
Használhatjuk aromaterápiaként egy aromaterápiás párologtatóba cseppentsünk 2-3 csepp fahéj olajat. A hígítatlan fahéj olajat ne lélegezzük be közvetlenül, mert légzési problémákat okozhat.

A fahéj olajat  fel lehet használni, mint egy természetes fertőtlenítő tisztítószert.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a fahéj olaj hatékony, hogy elpusztítson több mint 20 különböző típusú baktériumot, így ha nem szeretne mesterséges fertőtlenítő szert használni, akkor használjon fahéj olajat.

Hogyan kell használni?

Keverjünk össze 10-20 csepp olajat egy fél literes vízben rázzuk jól össze és használhatjuk pumpás flakonban. Akár légtisztítóként is használhatjuk a ház körül.

Ugyanezzel a keverékkel szagtalaníthatjuk a cipőnket, vagy bármilyen más tárgyat mint például tornazsákot stb.

Fel lehet használni, mint egy természetes rovarriasztó.

Amerikai agrártudományi intézetben végzett kutatások szerint a fahéj olaj képes megakadályozni a szúnyoglárvák kifejlődését, a csótányok a gyümölcs legyek és más rovarok beszivárgását az otthonunkba.

Hogyan kell használni?

Használjunk víz és fahéj olaj keveréket, hasonlóan mint a szagtalanításnál. Ezt egy szóróflakonba öntsük bele és permetezzük ki minden helyiségben.

Figyelmeztetés

Tartsuk szem előtt, hogy a fahéj olaj nagyon erős hatású, még kis mennyiségben is okozhat bőrön vagy orron irritációt. Az olajat közvetlenül soha ne lélegezzük be és hígítatlanul ne használjuk.