Gyors segítség fülfájás esetén

2015-07-19

A fülgyulladás, a kínzó fülfájás mögött általában valamilyen bakteriális fertőzés áll. Problémát okozhat a huzat, és az is, ha a strandon belemegy a víz. Gyerekek fülfájása esetén azt sem lehet kizárni, hogy játék közben homok vagy más apró tárgy került a fülbe. Gyerekeknél minden esetben forduljunk orvoshoz, a szakember megtudja állapítani mi áll a fájdalom hátterében, ha szükség van rá az idegen tárgyat könnyedén eltávolítja. Felnőtteknél  érdemes néhány házilag is alkalmazható, gyógynövényekre alapozott módszert kipróbálni. Súlyosabb, vagy hosszabb ideje fennálló tüneteknél  ne kísérletezzünk, mert lehet hogy orvosi vizsgálatra, kezelésre van szükségünk.

Sok esetben  a fülfájás oka, hogy a fülben nem található elegendő  fülzsír.  A fülzsírban található természetes antimikrobális anyagok elpusztítják azokat a baktériumokat, melyek gyulladást okozzák.

Gyógynövények a fülfájás ellen

Hagymapakolás: Egy fej vöröshagymát vágjunk apró darabokra, csavarjuk egy tiszta konyharuhába (vagy tiszta pamutpelenkába) és préseljük addig, míg a hagyma levet nem ereszt – vagyis addig, amíg a leve meg nem jelenik a konyharuha külső rétegén. A hagyma levével átitatott pakolást tegyük a fájós fülre és hagyjuk rajta legalább fél órán keresztül. A vöröshagymában található erős kéntartalmú vegyületek és a hidrogén-rodanid biztosítja az erőteljes antibiotikus hatást. Illóolajának – amelyet a szeleteléssel, préseléssel tudunk igazán jól előcsalogatni – erős baktériumölő hatása van.

Fokhagymadugó: Ennél egyszerűbb módszer talán nincs is. A megpucolt fokhagymagerezdet dugjuk a fájós fülbe és hagyjuk benne pár órán keresztül. Ahogy a vöröshagymánál is, a benne található illóolaj aromái segítenek a gyulladás és a fájdalom legyőzésében. Együnk naponta 1-2 gerezd nyers fokhagymát, amely segít elpusztítani a szervezetünkben megtelepedett kórokozókat.

Petrezselyempakolás: Az egészen apróra vágott petrezselymet tegyük konyharuhába, és ahogy a hagymánál, itt is törekedjünk arra, hogy a petrezselyem illóolajos leve átjárja a textilt. Tegyük az egészet a fájós fülre és tartsuk ott legalább egy fél óráig. A petrezselyemben található illóolaj magas százalékban tartalmaz flavonoidokat, vitaminokat. A petrezselyem lereszelt gyökerét is használhatjuk pakolásként, mert a benne lévő hatóanyagok kiválóak fájdalomcsillapításra, a fülfájdalmak mellett például az ízületi fájdalmak esetén is használható.

Kövirózsacseppek: Vásárolhatunk drogériában is kövirózsacseppeket, de akár a saját kertünkből is beszerezhető a szükséges levél. Mindig a növény legalsó levelét használjuk. Késsel óvatosan ejtsünk néhány metszést a megmosott levélen és préseljünk közvetlenül a fájós fülbe néhány csepp kövirózsacseppet. Feküdjünk egy fél órát úgy, hogy a cseppek ne tudjanak visszafolyni. Remek és hatékony segítség minden típusú fülgyulladás esetén.

 

Gargarizálás

Oldjunk fel egy kiskanálnyi sót egy pohár meleg vízben, majd többször egymás után gargarizáljunk vele. Ez serkenti a gyulladt területen a vérkeringést, csökkenti a fülben kialakult duzzanatot, ami akadályozza a fertőzött váladék kiürülését.