Gyógynövényes méz

2015-09-28

Gyorsan és egyszerűen készíthetünk otthon gyógynövényes mézet. Ez lehet akár ajándék vagy akár házi gyógyszertárként is funkcionálhat. A herbaméz nem más mint gyógynövényekkel ízesített méz. Nem fontos, hogy a méhek egy adott gyógynövényről gyűjtsék a nektárt, elég ha csupán egy virágmézbe, vagy akácmézbe gyógynövényeket rakunk és megvárjuk, hogy kifejtsék hatásukat. A zsályás méz például enyhíti a torokfájást, a kamillás pedig segít kikapcsolódni, ellazulni. Vannak, akik egy-egy fajta gyógynövénnyel készítik a herbamézet, de aki szeretne, természetesen tetszés szerint kidolgozhat egy több növényt is magában foglaló, egyedi receptet.

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK GYÓGYNÖVÉNYES MÉZET?

Használhatunk egy gyógynövényt vagy több keverékét is. A rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, a gyermekláncfű, az ezerjófű,  a menta, a citromfű, a levendula, a kamilla, a rózsaszirom vagy éppen a fenyőtű felhasználásával pompás, illatos herbamézeket készíthetünk. Vigyázzunk, hogy milyen gyógynövényt használunk, mert valamelyik keserű ízű! A mézbe rakhatunk fahéjat, csillagánizst, fekete köményt, szegfűszeget. Fontos, hogy csakis szárított gyógy- és fűszernövényeket használjunk, mert a nedves friss gyógynövényeknek még nagy a víztartalma, mely során a méz erjedésnek indulhat és könnyen megromolhat.

ELKÉSZÍTÉS

Készítsük elő a gyógynövényeket

Szárított gyógynövényeket használjunk,  amelyek lehetnek leveles ágak, levelek, bimbók, illetve szirmok. A felaprított vagy összemorzsolt gyógynövények aromája hamarabb átjárja a mézet, ugyanakkor nehezebb lehet a végén átszűrni.

Keverjük össze a gyógynövényeket a mézzel

Dobjuk a növényeket egy üvegbe, majd töltsük fel mézzel majdnem az üveg pereméig. Egy pálcikával vagy más, erre a célra alkalmas eszközzel keverjük össze a növényeket a mézzel, majd teljesen töltsük fel mézzel az üveget a pereméig. Töröljük le az üveg száját egy tiszta ruhával, majd fedővel zárjuk le. Ne felejtsük el az üveget felcímkézni, írjuk rá hogy mikor és miből készült.

A gyógynövényeket hagyjuk állni a mézben

Hogy a gyógynövények aromája jól átjárja a mézet, legalább 15 napig hagyjuk azokat a mézben. A mézet átszűrhetjük, amennyiben a gyógynövényeket egészben helyeztük el a mézben egyszerűen le is önthetjük a mézet.