Gyömbér rákellenes hatása

2015-08-18

A gyömbért gyakran használjuk fűszerként a konyhában. A természetes gyógymódokat választó gyógyítók gyakori szere a gyömbér. A modern tudomány is megerősítette, hogy a gyömbér nem csak finom és egészséges, de olyan gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik, melyek hatékonyan veszik fel a harcot a különböző betegségekkel szemben. A gyömbér tartalmaz több rákellenes vegyületet, melyet már több vizsgálat is megerősített. A  gyömbérben lévő gingerol, paradol, shogaol vegyületek rákkellenes hatásúak. A gyömbér gyógyító ereje azonban nem áll meg itt.

Számos  új kutatási eredmény azt mutatja, hogy a gyömbér képes elpusztítani a prosztatarákos sejteket, a petefészek és végbélrákos sejteket, sőt a gyömbér erősebb hatással rendelkezik, mint a kemoterápia.

Egy tanulmány szerint, mely a British Journal of Nutrion-ban jelent meg a gyömbérben lévő hatóanyagok csökkentették a prosztataráksejtek terjedését. A kutatók azt is kimutatták, hogy a gyömbér használata során az egészséges sejtekben semmilyen elváltozást nem tapasztaltak.  Az eddigi vizsgálatok szerint a gyömbér hatékonyabb, mint a kemoterápia, mivel a kemoterápia során számos mellékhatás jelentkezett és jelentősen roncsolta az egészséges sejteket is.

A gyömbér használata nem csak a prosztatarák, hanem a petefészek rákos elváltozásainál is jó eredményeket mutat.

A gyömbér képes elpusztítani a petefészek rákos sejtjeit.

Egy tanulmány szerint, a gyömbér anti-angiogén tulajdonságokkal rendelkezik és hatékonyan képes megállítani a rákos sejtek növekedését. A tanulmányból azt a következtetést tudjuk levonni, hogy a gyömbér segíthet a petefészekrákban szenvedőknek. Michigani Egyetem tudósai egy kísérlet során megállapították, hogy a gyömbér megöli a rákos sejteket és a kemoterápiával ellentétben nem okoz mellékhatásokat. A gyömbér sokkal több előnnyel jár, mint a kemoterápia.

A gyömbér védelmet nyújt  a végbélrák ellen

2003-ban a Cancer Prevention Research konferencián tudósok bemutatták, hogy a gyömbér megakadályozza a végbélrák kialakulását.  2015 ben kutatók publikálták, hogy a gyömbér nem csak megelőzi a végbéldaganat létrejöttét, hanem  ténylegesen elpusztítja a végbélrákos sejteket. Ez a felfedezés segítséget nyújthat azon betegek számára, akik végbélrákban szenvedek.

A gyömbér jobb mint a kemoterápia

Számos bizonyíték arra utal, hogy a gyömbér segíthet megelőzni számos típusú rákos betegséget. Ellentétben a kemoterápiával a gyömbér szinte teljesen mentes a mellékhatásoktól ezért természetes alternatívája lehet a kemoterápiának. A gyömbér nem károsítja az egészséges sejteket, viszont a rákos sejteket elpusztítja. Azonban a vizsgálatok túlnyomó többségét in vitro vagy egereken végezték el. Ezért szükség van még további humán kutatásokra, hogy ez a hatás megerősítést nyerjen.

Hogyan használjuk a gyömbért?

A fenti megállapítások azt sugallják, hogy a gyömbér rendszeres fogyasztásával egészségesek tudunk maradni és a rákot is meg tudjuk előzni. A gyömbér egy igen erős fűszer, ezért óvatosan bánjunk vele. Általánosságban elmondható, hogy naponta több mint 4 gramm gyömbért fogyasztani nem ajánlott, ami terhes nők esetében ez a mennyiség napi 1 gramm.

Forrás: webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov