Homoktövis jótékony hatása

2015-10-15

A homoktövis multitalentumnak számít a tibeti gyógyászatban. Bár a homoktövis mint C-vitamin-forrás nálunk régen ismeretlen volt, a tibeti gyógyászatban 1200 éve alkalmazzák a magokból nyert olajat, hogy azzal a krónikus bőrbetegségeket kezeljék. Az olaj antibakteriális hatású, és kenőcs formájában sebgyógyításra és égési sérülésekre is bevetik. A homoktövis kiváló immunerősítő, gyulladásgátló, gyomorerősítő,  rákmegelőző, vérzsír-harmonizáló,   teljesítményfokozó,   regeneráló napégésnél,  felfekvésnél vagy bőrkiütéseknél

homoktövis

A bőr is profitál a sárga bogyóból. A homoktövist nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, pl. linolsavat, linolénsavat, palmitoleinsavat, és ezeket az emberi bőr különösen jól képes felszívni. Az E-vitamin és a karotinoidok semlegesítik az ártalmas szabad gyököket, és védik a bőrt az idő előtti öregedéstől. Különösen a száraz és igénybe vett bőr profitálhat ezekből az összetevőkből. A bogyó olajos húsa gyulladáscsökkentő hatású, védi a bőrt a veszélyes UV-sugaraktól, és segít olyan súlyos bőrbetegségeknél, mint a neurodermitisz vagy az csalánkiütés. A bőrkép jelentősen javul, és a panaszok enyhülnek.

A cserje apró sárgás-narancsos bogyói tízszer annyi C-vitamint tartalmaznak, mint a citrom, ami főleg télen nagyon népszerűvé teszi a növényt. Ásványi anyagokkal – magnézium, vas és kalcium – is büszkélkedhetnek a kis bogyók. Már három kanál homoktövislé fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletét. A lé étvágyserkentő és gyulladáscsökkentő hatású. Meghűlés és láz ellen segít, ha egy kis homoktövislevet adunk a teánkhoz.

A legfontosabb hatóanyagai

A homoktövis bogyói tele vannak vitaminokkal.
Található benne:
C-vitamin (a növény helyétől függően 200-1000 mg/100 g bogyó),
a B-csoport összes vitaminja,
Béta-karotin (12 mg/100 g; több, mint a sárgarépában),
E-vitamin (akár 15 mg/ 100g),
flavonoidok,
fitoösztrogének,
biogén aminok (szöveti hormonok),
ásványi anyagok: cink, vas, réz, magnézium, kálium, kalcium, kobalt,
telítetlen zsírsavak.

A homoktövislé önmagában meglehetősen savanyú, ezért többnyire más élelmiszerekkel kombinálják. Ezáltal hatását nem veszíti el, sőt enyhén savanykás jellege miatt sok ételhez még passzol is.