Hungarikum lett az alföldi kamilla

2015-11-09


hungarikum kamilla

 

Az alföldi kamilla 2012 évben kapott EU védelmet. 

Az Alföldi kamillavirágzat az Alföld bizonyos területein vadon terem és kézzel gyűjtik be. Nem szabad összetéveszteni a termesztett kamillavirággal, az nem tartozik az eredetvédett körbe. Az Alföldi kamillavirágzat évről-évre változó mennyiségben terem, mert nem biztos, hogy minden évben „feljön” a talajból. A begyűjtött virágot szárítják, tisztítják és teaként értékesítik.

A kamilla világszerte a leggyakoribb háziszer, a legtöbb állam gyógyszerkönyvében szereplő hivatalos drog. Forrázással készült teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, emésztést serkentő, valamint izzasztó és fertőtlenítő hatású. Külsőleg szemborogatásra, toroköblítésre, valamint a fogíny erősítésére használják. Sokak azonban nem is gyógyászati hatásai miatt fogyasztják napi rendszerességgel, hanem mert íze kellemes, és jó közérzetet nyújt.

A 2012. október 18-án alakult Hungarikum Bizottság 2015-ben a hungarikumok közé emelte az alföldi kamillát. 

Az Alföldi kamillavirágzat számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Virágzata kompakt, nem esik szét, kevésbé porlik, átlagos növénymagassága 10-30 cm között, átlagos virágzati fej átmérője1,7 cm alatti, α-bisabolol tartalma legalább 20% a nyers virág gyűjtése kizárólag kézi erővel, kamillafésű segítségével történik.

Az orvosi kamilla (Matricaria recutita L.) egyike legfontosabb gyógynövényeinknek. Évszázadokra visszanyúló hazai alkalmazását nagy tradíció övezi és jelentősége napjainkban sem csökkent. Hagyományos gyógyászati felhasználásán kívül (virágzatából készített forrázata belsőleg meghűléses megbetegedések és gyomorproblémák, külsőleg szemgyulladás, bőrbetegségek kezelésére alkalmas) homeopátiás készítményekben, gyógykozmetikumokban is megjelenik, de a háztartási vegyipar és élelmiszeripar is egyre nagyobb érdeklődést mutat iránta. Ráadásul a kutatás fejlődésével indikációs területei is folyamatosan bővülnek. A kamilla azonban nemcsak gyógyászati, de gazdasági szempontból is nagy jelentőséggel bír, mivel szárított virágzata egyik legfontosabb exportcikkünk.