Az őszi erdő kéklő gyümölcse a kökény

2015-10-26

A kökény gyümölcsét akkor érdemes gyűjteni, mikor már a dér megcsípte, ekkor elveszíti fanyar ízét és enyhén édes kés lesz. A kökénynek nemcsak a bogyóját lehet felhasználni, gyógynövény terápiában a kérgét lázcsillapítóként használják, a virág teája emésztést serkentő, vértisztító, vizelethajtó és magas vérnyomást csökkentő. A termése kiváló bérhurut ellen.

kökény1

Itt van az ősz, itt van újra, és ez remek alkalom arra, hogy saját gyűjtésű kökényből istenien finom kökénygint készítsünk. Egyáltalán nem bonyolult művelet. Legalább két hónapig kell érlelnünk a nedűt, tehát pont elég időnk van arra, hogy ha októberben nekifogunk, karácsonyra elkészüljünk vele.

Először is szükségünk lesz egy kis kökényre. Vadon is bőven terem, például erdőszéleken igen gyakori, de forgalmas utak mellől ne szedjünk. Régóta folyik a vita arról, mikor érdemes begyűjtenünk az apró, kékesfekete termést; a legegyszerűbb szabály talán, hogy ha a két ujjunk közé csípve könnyen ki tudjuk lőni a bogyót, leszedhetjük.

kökény gin

A lényeg, hogy legyen annyi kökényünk, hogy félig meg tudjunk vele tölteni egy tetszésünk szerint kiválasztott üveget. Az 5 literes befőttes üveg pont jó lesz, amiben nyáron a kovászos uborka érlelődött. Ha bőségesen el vagyunk látva gyümölccsel, több üveggel is készíthetünk, ajándéknak is kiváló lesz.

Minél tovább hagyjuk a gint érlelődni, annál finomabbá válik; amit tehát nem iszunk meg idén, jó lesz jövőre is, két év múlva pedig még jobb.

Kezdjük azzal, hogy a kökényt éjszakára a fagyasztóba tesszük. Ezzel olyan hatást érünk el, mintha a gyümölcsöt megcsípte volna az első dér. A bogyók héja felreped, veszítenek erősen fanyar ízükből, valamint felszabadulnak bennük a természetes édes ízért felelős anyagok.

Miután sterilizáltuk a légmentesen lezárható üveget vagy üvegeket, töltsük meg azokat félig a mélyhűtött kökénnyel, majd öntsük fel jó minőségű ginnel. Adjunk hozzá négy púpozott evőkanál kristálycukrot és az egészet rázzuk jól össze (körülbelül egy percig). Az üvegeket az oldalukra fektetve, közvetlen napfénytől mentes helyen tároljuk

Néhány nappal az első üveg elfogyasztása előtt kóstoljuk meg az italt. Ha úgy találjuk, hogy nem elég édes, készítsünk egy egyszerű cukorszirupot. Egy rész cukrot alacsony hőfokon olvasszunk fel egy rész vízben. Hagyjuk kihűlni, majd adagoljuk a ginhez ízlés szerint.