Hűsítő finomságok

2015-07-20

A nyár közepén ki ne vágyna egy kis hűsítő finomságra. A fagylaltok között is találhatunk olyat, mely finom és tartalmaz gyógynövényt. Egyik ilyen különleges alkotás a levendula fagylalt. A levendula jótékony hatása már régóta ismert. Sokan molyűzőként ismerik, és nem is tudják, hogy a levendula virága ehető. Az idegrendszerre nyugtatólag hat ezáltal támogatva idegrendszerünket. A levendulának csodálatosan aromás, fűszeres, igen kellemes illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre.

Levendulás-fehércsokoládés házi fagylalt

Hozzávalók

4dl tejszín
2dl cukrozott, sűrített tej
5dkg fehér csokoládé, felaprítva
4tk szárított levendula (bio), vagy 4-5 szál friss virág
2 tojássárgája
csipet só

A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forrásig melegítjük. Mikor pici buborékok kezdenek megjelenni , azonnal vegyük le a tűzről. Beletesszük a szárított vagy friss levendula leveleket, és 20 percig letakarva állni hagyjuk. Ekkor kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojás sárgákat. Leszűrjük az illatos tejszínes folyadékot, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük nem fog puding-szerűen besűrűsödni, folyékony marad. Közben hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét, hogy felolvadjon. A masszát teljesen lehűtjük érdemes előző este elkészíteni, végül fagylaltgépben elkészítjük. Ha nincs fagylaltgépünk, a következőképpen járunk el: a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. 45 percenként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.

 

Levendulafagylalt vaníliával és rózsavízzel recept

Hozzávalók

2 db tojássárgája
2 dl tej
4 dl habtejszín
10 dkg cukor
1 db vanília (rúd)
125 g mascarpone
5 db levendula (friss vagy 2 szárított)
1 ek rózsavíz (elhagyható)

Elkészítés

A tejet és a tejszínt lábosba öntjük, beleszórjuk a levendulát, a vaníliarúd kikapart magját és a vaníliarudat, majd éppen csak felforraljuk. Lefedve langyosra hűtjük, majd leszűrjük. A tojássárgákat jó habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és azzal is jól elmixeljük. A tojásos keveréket lassan belecsurgatjuk a tejszínes tejbe és lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Híg pudingszerű massza lesz belőle, olyasmi, mint egy sűrű madártej. Hozzáadjuk a rózsavizet is. Műanyag edénybe öntjük, teljesen kihűtjük, majd lefedve fagyasztóba tesszük. (Nyilván, ha van fagylaltgépünk azzal készítsük. Nekem nincs.) 1-2 óra elteltével (mikor már dermedni kezd) fél órás szünetekkel 3-4 alkalommal alaposan keverjük át. Krémes, lágy fagylalt lesz belőle. Tálalás előtt érdemes szobahőmérsékleten tartani egy darabig, hogy szépen adagolható és kellemes állagú legyen.

Egyszerű levendulás fagylalt recept

Hozzávalók

70 g fagylaltpor (vaníliás)
0.5 csomag vaníliás cukor (bourbon vagy pár vaníliaesszencia)
2 dl tej
2 dkg fehér csokoládé
3 db levendula
elkészítés

A fagylaltporból a tasakon leírtak szerint készítsünk fagylaltot (ehhez kell a 2 dl tej). A lágy krémbe habverővel kavarjuk bele a vaníliás cukrot (vagy esszenciát) és a levendulát. A csokikockákat éles késsel vágjuk apróbb darabokra és ezt is keverjük a krémhez. Az egészet kanalazzuk formákba és tegyük egy estére, de legalább 3-4 órára mélyhűtőbe. Amennyiben azt szeretnénk, hogy krémes legyen 30 percenként keverjük át mixerrel.