Málna jótékony hatása

2015-09-03

Sokan csak a piros bogyós termését ismerjük és a levelére nem is gondolunk, mint használható növényre, pedig különösen értékes és hatásos szer. A levelét már régóta használják a népgyógyászatban. A belőle készült tea igen ízletes, ezért teapótlóként alkalmazták az ínséges időkben. A málna levele számos betegség gyógyítására alkalmas, többek között az alábbi megbetegedések esetén használhatjuk sikerrel. A teát könnyen elkészíthetjük, csak öntsünk egy púpozott kávéskanál málnalevélre 2-3 deciliter forró vizet, majd hagyjuk állni 10 percet, szűrjük le és már kortyolgathatjuk is a finom nedűt.

Milyen megbetegedések esetén használjuk?

Gyulladáscsökkentésre
A málnalevélből készült tea csersavtartalmának köszönhetően fertőtlenítő és összehúzó hatású, így kiütésekre, sebekre, pattanásokra hatékonyan alkalmazhatjuk borogatásként.

Méhfal erősítésére
Erősíti a méhfal izomzatát, segíti a méhösszehúzódásokat, csökkentve a fájdalmakat. Az erősítő hatás mellett a méh lazításában is segédkeznek a málnalevél hatóanyagai, így nem csak szülésnél, de a menstruációs görcsök enyhítésében is segíthet.

Megfázásra
Ha légkondicionált helyiségből, vagy a túlságosan hűs szobából hirtelen a meleg levegőre megyünk, könnyen megfázhatunk: az orrfolyást, de még a torokgyulladást is enyhíthetjük, ha gargarizálunk a teával.

Méregtelenítésre
Méregtelenítő kúrák kiegészítőjeként is alkalmazhatjuk, ugyanis kitűnő salaktalanító és vértisztítóhatással rendelkezik. Ezen felül a húgyúti bántalmak tüneteit is enyhíthetjük a segítségével.

Vitaminpótlásra
A málnalevelek sok magnéziumot, vasat, A-B-C-D-E-vitamint, kalciumot és foszfort tartalmaznak, így a csontokra, a körmökre és a fogakra is jótékony hatással van.