Ha ide költözöl biztos túlsúlyos leszel

2015-08-09

Egy Dániában végzett kutatás szerint a hangártalom súlyos egészségügyi problémákat okoz. A dán kutatók közlekedési zajjal kapcsolatosan végeztek kísérletet. A kísérlet során azt vizsgálták, hogy a hangártalom növelheti -e a stresszt, illetve okozhat-e alvászavart, illetve az endokrin rendszer olyan zavarát okozhatja, mely túlsúlyhoz vezet.

forgalmasút600x400

A vizsgálatban a közúti forgalom és a vasúti zaj hatásait vizsgálták elsősorban. A kontroll csoport 57053 középkorú személyből állt. Olyan módszertant alkalmaztak, melyben kiszűrésre kerültek az életmódbeli tényezők, ezzel biztosítva az eredmény hitelességét.

Az eredmény elképesztő lett. Kiderült, hogy a zajártalom növekedésével az elhízás gyakorisága növekszik. 60 decibeles zajártalom mellett szignifikáns súlybeli eltérés mutatkozott a vizsgált személyeknél.

A tanulmányból azt a következtetést lehet levonni, hogy a közúti közlekedés és vasúti zaj ártalom szoros összefüggést mutat az elhízással.

 

Mivel a nagyvárosokban rengeteg ember lakik forgalmas közút és vasút mellet, ezért elengedhetetlen, hogy a zajártalom káros hatásait csökkentsék. A zajártalom hatással van az egész szervezetre, felborítja az endokrin rendszert, stresszt és alvászavart okoz. Szerencsére vannak olyan gyógynövények, melyek képesek a zaj által okozott oxidatív stressz csökkentésére és a káros hatások minimalizálására az egyik hatásos gyógynövény a máriatövis.