Máriatövissel a gombamérgezés ellen.

2015-10-11

A gyilkos galóca az egyik legmérgezőbb gombafaj, amelynek toxinjai elsősorban a májat károsítják. A gomba kalapjából egy kis rész elfogyasztása súlyos mérgezést okozhat, ez nemritkán oly mértékű lehet, hogy csak májtranszplantáció segíthet, viszont elég gyakori a halálos kimenetelű mérgezések száma.

gyilkos galóca3

Gyilkos galóca

 

Létezik egy szúrós növény, amely ősidők óta segít megelőzni a gombamérgezést: ez a növény a máriatövis, latin néven Silybum marianum. A mediterrán vidékről származó máriatövis – más néven máriabogáncsnak, tarkabogáncsnak, őszbogáncsnak vagy szilibumnak is nevezett növény – a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Hazánkban több helyen termesztik, de utak mentén, réteken, legelőkön is megtalálható.

máriatövis

Máriatövis

A máriatövist gyógyászati célokra már évezredekkel ezelőtt használták az ókori görögök és rómaiak. Májvédő hatásosságáról Plinius és Diosz­koridész   is említést tesz műveiben, de megtalálható a középkori füveskönyvekben és Melius Juhász Péter magyar nyelvű Her­bá­riumában (1578) is. A mai kutatók már több  kísérletet végeztek el a gyógynövény jótékony hatásának, különösen májgyógyító tulajdonságának igazolására. Állatkísérletek során megbizonyosodtak arról, hogy amennyiben a máriatövis hatóanyagát egy gyilkos galócával történő gombamérgezés előtt juttatják a kísérleti állat szervezetébe, a májkárosodás 100%-ban megelőzhető.

Sőt, még akkor is képes megóvni az áldozat életét s nagy mértékben csökkenteni a májkárosodást, ha a mérgezés után 24 órával később kerül az ellenanyag a szervezetbe.

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigyszerve, betegségei vírusos eredetű gyulladásos vagy toxikus-metabolikus eredetű bajok lehetnek. A májvédő hatású növények közül  a máriatövis a legfontosabb, egyaránt használható vírusos és toxikus eredetű májproblémák (alkohol, bizonyos gyógyszerek, vegyszerek, valamint galócák okozta mérgezések) kezelésére. Régebben a máriatövis levelei szolgáltatták a drogot (Cardui mariani folium), napjainkban inkább az érett terméseket (Cardui mariani fructus) használják. A máriatövismagról pozitív E-monográfia készült, szerepel a Német Gyógyszerkönyvben is.

Már léteznek olyan készítmények, melyek a máriatövis magját tartalmazzák természetes formában. Jellemzően kapszulázott formában kapható, mint máriatövis kapszula. Pár ezer forintot mindenkinek megér az élete, ezért érdemes tartani belőle otthon a házi patikában.

 A máriatövis úgy fokozza és erősíti a máj működését, hogy megakadályozza a májban termelődő, s a méregtelenítő folyamathoz nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület, a glutation kiürülését. Bizonyos kísérletek igazolták, hogy a máriatövis 35%-kal képes megnövelni a glutation koncentrációját. A máriatövis a káros szabad gyökök ellen antioxidáns hatású, ilyen jellegű tulajdonságai még a C- és E-vitaminét is meghaladják.

Szabadgyök-fogó tulajdonsága miatt képes a különböző mérgek (pl. a gyilkos galócában található alfa-amanitin és falloidin), a nehézfémek (ólom, higany) és az alkohol májkárosító hatását kivédeni.

Elősegíti a májbetegedések, többek között a vírusos májgyulladás (hepatitis) és a májzsugor (cirrózis) gyógyulását. Injekció formájában befecskendezve még életet is menthet a májelégtelenséghez vezető gombamérgezéseknél. A máriatövis általános májvédő hatása miatt azokban az esetekben is jótékony lehet, amikor a károsító faktor (például létfontosságú gyógyszer) nem hagyható el. További előnyei: rákos betegeknél a máriatövis csökkenti annak veszélyét, hogy a kemoterápiás kezelés következtében oly gyakori májkárosodás bekövetkezzen, sőt a felépülést is gyorsítja azáltal, hogy segíti a betegség során a szervezetben felszaporodó méreganyagok kiürülését. Gyulla­dás­csök­kentő képességgel rendelkezik, és lassítja a pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást. Hasznos lehet az endometriosis – a női meddőség egyik legfőbb oka – kezelésében is, mivel segíti a májban az ösztrogén lebontását. Az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hasznát lehet venni, hiszen serkenti a koleszterinben gazdag emésztőnedvnek, az epének az áramlását.

A gyógynövény minden esetben, még terhesség vagy szoptatás alatt is nagy biztonsággal alkalmazható. Más gyógyszerekkel való kölcsönhatásáról nincsenek feljegyzések. A máriatövis alkalmazása során mellékhatás elvétve fordul elő, némelyeknél egy-két napig hasmenés alakulhat ki.