Megmutatta tiltott részét, ezért kitagadták.

Egy kis városban élő már évszázadok óta gyógyítással foglalkozó család titka került napvilágra. A család egyik lánya  olyan dolgot tett ami elfogadhatatlan volt mindenki számára. A család titokban tartott több   éven keresztül egy olyan receptet, melyről mindenki azt hitte, hogy elveszett. A hírek szerint a recept egy régi tekercsen található, melyre a lány egy kilazult tégla mögött talált rá. Feltételezhető, hogy a tekercs  a híres Hua Tuo belgyógyász feljegyzését tartalmazza.

Hua Tuo (华佗, Kr.e. kb. 145 – 208) a Han-dinasztia idején élt . Hua Tuo általános érzéstelenítés alatt hajtott végre műtéteket, a betegeknek a saját maga által kifejlesztett, borral kevert gyógynövénykivonatot adta (mafeisan, 麻沸散). Hua Tuo állítólag még olyan komoly műtéti beavatkozásokat is végrehajtott a mafeisan segítségével, mint az emésztőrendszer egy részének eltávolítása. A műtét előtt szájon át adta be a borban elkevert kivonatot, amely eszméletlenséget eredményezett, illetve feltehetően blokkolta az ideg-izom ingerületáttevődés. A mafeisan összetétele mindezidáig titok volt és azt feltételezték, hogy az alábbi összetevőket tartalmazta.

 • bai zhi (白芷, Orvosi angyalgyökér),
 • cao wu (草烏, Aconitum kusnezoffii, Aconitum kusnezoffii),
 • chuān xiōng (川芎,Ligusticum wallichii),
 • dong quai (当归, Kínai angyalgyökér (Angelica sinensis),
 • wu tou (烏頭, Aconitum carmichaelii”),
 • yang jin hua (洋金花, Flos Daturae metelis, Csattanó maszlag),
 • ya pu lu (Mandragora officinarum)
 • rododendronvirág,
 • jázmingyökér.

A lány úgy gondolta, hogy ezt a tudást meg kell osztani mindenkivel ezért az irat tiltott részét megmutatta. A család ezért a tettéért kitagadta. A család köztudottan gyógynövények által készített szerek értékesítéséből él, ráadásul sok embernek adott munkát a városban. Nem csak a család, hanem a városiak felháborodását is kiváltotta a lány ezen cselekedete.

7 Replies to “Megmutatta tiltott részét, ezért kitagadták.”

  1. Hát igen az tényleg jó lett volna mert. Egyébként kínában már több ezer éves a gyógynövényekkel való gyógyítás. Mi még vándorolgattunk valahol mikor a kínaiak már szívműtéteket csináltak.

 1. A recept egy részét hozta csak nyilvánosságra a hírek szerint, nem az egészet, ami megerősítette a feltételezett összetevők egy részét.

 2. Ezek a kínaiak aztán tudtak gyógyítani. Ha jól tudom már i.e. is végeztek szívátültetéseket.

Comments are closed.