Mezei zsurló egy univerzális gyógynövény

2015-09-21

A mezei zsurló népszerű gyógynövény, de csak az vállalkozzon a gyűjtésére, aki biztosan felismeri, mert nagyon hasonlít a mocsári zsurlóra ami mérgező. A zsurló vagy békarokka a zsurlófélék családjából származó évelő, érdes tapintású, virágtalan növény. Régen edények súrolására használták, innen ered a neve: súrolófű – zsurlófű. A nedves, vizes területet szereti. Hazánkban alföldön és hegyvidéken is főleg agyagos, homokos talajon, nedves réteken, láp vidékeken, ártereken, folyóvizek mentén él. Gyakran a vetett kukoricásokban jelenik meg.

A mérgező mocsári zsurlótól legbiztonságosabban akkor különböztethetjük meg, ha szármetszetet készítünk. A mocsári zsurló szármetszete jelentős mértékben eltér a mezei zsurló szármetszetétől. A mocsári zsurló  szármetszetében hasonló méretű lyukak láthatók, ellentétben a mezei zsurló szármetszetétől.

Mocsári zsurló (szár, termés)

mocsári zsurló

Mocsári zsurló szármetszet ( 7-8 szár kerületét követő lyuk és egy centrális lyuk)

mocsári zsurló szármetszet

Mezei zsurló szármetszet (tíznél több a szár kerületéhez közel elhelyezkedő lyuk)

mezeiszurlómetszet

A mocsári zsurló ágai örvökben állnak, négy-élűek, ízekből tevődnek össze és tömörek. A mérgező mocsári zsurló ágai őt-élűek, belül üregesek. A mezei zsurló tapintása érdes a mocsári zsurló tapintása selymes. A mezei zsurló meddő hajtásait június-júliusban gyűjtik. A szárított hajtás íze enyhén sós.

Vízhajtó, vértisztító, izzasztó, enyhe fertőtlenítő, vérzéscsillapító hatása van.

Teáját nem forrázással, hanem főzéssel készítik. 2 teáskanál drogot másfél dl vízzel 10 percig főzik, azután 10 percig állni hagyják, majd szűrik. Naponta 1 liter fogyasztható a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinek kezelésre.Gyomor, bél, aranyér, méhvérzés esetén vérzéscsillapító.Ízületi gyulladás, köszvény gyógyítására alkalmazható. Reuma esetén ivó és fürdőkúrában is ajánlott. Epe, májbetegségek, salaktalanító, vízhajtó, vesevédő teakeverékek alkotórésze.

Magas szilíciumtartalma erősíti a haj, körmök szerkezetét, segít megelőzni a kötőszövetek rugalmasságát, pikkelysömör, ekcéma esetén ívó és fürdőkúrában is alkalmazzák.

Külsőleg: A forró fürdőkúra vese, hólyagkő eltávolítására javasolt az ivókúra kiegészítéseként. Reuma, köszvény, pikkelysömör eseteiben az egyéb kezelések kiegészíthetők fürdőkúrával.

A fürdővíz készítésének aránya: 20 dk drogot, 2 liter vízben 10 percig forralnak, 20 perc után szűrnek, ezt öntik egy kád vízhez. Zsurlós lemosást használnak viszkető bőrkiütés, ótvar, körömágygyulladás, szőrtüszőgyulladás, felfekvés, fekély esetén, mely naponta többször ismételhető. Orrvérzés esetén helyi borogató-szerként vérzéscsillapító.