5 legjobb gyógynövény őszre

2015-10-28

Ősszel mindenkit elér a nátha, és ebből gyorsan szeretne kigyógyulni. Összegyűjtöttük az 5 legjobb gyógynövényt. Mindegyik nagyon hatásos a megfázás tüneteivel szemben. Alkalmazható külön külön, de akár keverékként is.

gyógynövénytea

Gyömbér
Ha belülről akarod magad felmelegíteni, és feltöltődni energiával, igyál egy csésze gyömbérteát.
Készítése: hámozzunk meg egy friss gyömbérgyökeret, 5-6 vékony szeletet vágjunk le  belőle, és helyezzük egy csészébe. Öntsük le forró vízzel, és lefedve 10 percig hagyjuk állni. A szeleteket a csészében hagyjuk, kevés mézzel édesítjük, adhatunk hozzá némi citromlevet.

     

    Citromfű
    A népi gyógyászat számos betegségre használja. Rossz közérzet, idegesség, gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, megfázás esetén és a menstruáció alatt egyaránt segít a fogyasztása. A növény illóolaja baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír.
    Elkészítés: Ha nyugtalanság ellen szeretnénk használni, akkor 2,5 dl forró vízbe tegyünk 2-3 teáskanál citromfűlevelet, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle, három-négy héten át.

       

      Kakukkfű
      A kakukkfűben lévő olaj megnyugtatja és erősíti a légutakat, fertőtleníti az egész szájüreget és a torkot.
      Elkészítése: egy csésze forró vízbe tegyünk 2-3 kávéskanál kakukkfüvet, hagyd 5-10 percig hagjuk állni, majd szűrjük le, és a gőzét belélegezve lassan, kortyonként igyuk meg.

         

        Hársfa
        Nátha, megfázás vagy orrdugulás esetén használható, hiszen erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatással bír.
        Elkészítése: Öntsük le 1 teáskanál szárított virágzatot 2,5 dl forró vízzel. Naponta igyunk meg belőle 2 csészényit.

           

          Kamilla
          Nincs olyan háztartás, ahonnan hiányozna ez az univerzális gyógynövény. A kamillás gőzölés a köhögés és a nátha bevált ellenszere, teaként fogyasztva pedig enyhíti a gyomorpanaszokat és a rosszullétet.
          Elkészítése: Öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyjuk állni kb. 10-15 percig, majd szűrjük le.