Régi idők gyógynövénye

2015-09-30

A szeder az emberiség egyik legrégebben fogyasztott gyümölcse, gyógynövénye. Jótékony hatásai már az ókorban ismertek voltak. Már Hippokratész is leírta általános gyógyító hatását. Ha kirándulni indulunk, még néhány szemet lecsippenthetünk a vadon növő fajtából.

A szedernek vadon termő (Rubus fruticosus) és nemesített fajtái is léteznek. Fekete szeder, vad szeder és földi szeder elnevezése is ismert. Félcserje vagy indás cserje-szerű növény gyümölcse, nagyon hasonlít a málnához. A bogyók folyamatosan érnek augusztus közepe és szeptember vége között. A termések először zöld, piros, majd fekete színűek. A gyümölcsök íze nagyon kellemes, zamatos, kissé savanykás.

A szeder-növények nemcsak a gyümölcse, hanem a levele is gyógyhatású.

A bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Tartalmaz még magnéziumot, rezet, található benne folsav, B1 és B6 vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin, kis mennyiségben fehérje, zsír és szénhidrát. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.

A bogyó fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai, ásványi sói és a benne található vitaminok  a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek. Magas pektintartalma csökkenti az érelmeszesedést, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. Fáradékonyság ellen is kiváló hatású.

Több kutatás is megerősítette, hogy a bogyós gyümölcsök fogyasztása így a szeder fogyasztása is hatékonyan gátolják a baktériumok és a gombák szaporodását, továbbá antioxidáns hatásának köszönhetően a daganatos betegségek megelőzésében is hatékony. Rendkívüli összetevőinek köszönhetően kiváló öregedés gátló hatással bír. Ráadásul nem csak az öregedést, hanem az őszülést is késlelteti.  A sejtek helyes anyagcseréjét elősegítve a szeder hatóanyagai a hajhagymák egészségét biztosítják. Természetes fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően női beteségeket megelőző és gyógyító hatását több tanulmány is kimutatta.

A szeder leveléből készíthetünk teát, melynek vérnyomáscsökkentő hatása népgyógyászati tapasztalatok alapján igazolt. Gyulladásgátló hatását kihasználva a teát szánkban tartva kezelhetjük vele az ínygyulladást és a különböző légúti betegségeket. Ülőfürdőként pedig aranyérbetegség gyógyítására is használhatjuk.Tannintartalma miatt összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen eredményes. Izzasztásra és vizelethajtásra is használják. Teáját hasmenés ellen, valamint izzasztóul, vizelethajtóul fogyasztják. Cukorbaj, cukorbetegség, diabétesz elleni teakeverékek alkatrészeként is alkalmazzák.