Szereted a dinnyemagot? Ezután biztos megeszed.

2015-07-04

Mindenki kipiszkálja és félre teszi, pedig az egyik legértékesebb magok közé tartozik a görögdinnye magja. Kínában olyan becsben tartják, mint az európai emberek a mandulát. A görögdinnye magjának héja kemény, ezért, ha egyben lenyeljük szinte emésztetlenül egyben halad végig a tápcsatornánkon így nem igazán élvezhetjük előnyös tulajdonságait. Ezért érdemes szárítani összetörni és úgy felhasználni.

A szervezetünknek szüksége van aminosavra, viszont van néhány esszenciális aminosav, melyet a szervezet nem képes előállítani, mint az arginin és a lizin, ezeket külső élelmiszer forrásból biztosítjuk. A görögdinnye mag ilyen esszenciális aminosavat tartalmaz, mint például tritofán és glutaminsav. A lizin segíti a kalcium felszívódását, hogy megkönnyítse a kollagén képződést ezáltal bőrünk rugalmasabbá válik. Az arginin javítja a szervezet anyagcseréjét és az érrendszerünket ezáltal a szexuális egészségünket is.

A görögdinnye magok rengeteg magnéziumot tartalmaznak. 100 gramm mag fedezi a napi ajánlott magnéziumbevitel 139%-át. A magnézium nélkülözhetetlen a normális szívműködéshez és a megfelelő vérnyomáshoz.

 

A görögdinnye magja a gyulladás kezelésére is kiváló, citrullin és antioxidáns tartalma pedig alapvető fontosságú a magas vérnyomás és az árelmeszesedés kezelésében.  A friss magok vízhatásúak, kimossák a veseköveket és a homokot. A görögdinnye mag erősíti szívizmot is, javítja a memóriát, a koncentrációt és a bőr rugalmasságát. Cukorbetegek számára is ajánlott

 

Görögdinnye mag igen gazdag magnéziumban, A-, B- és C-vitaminban, antioxidánsokban, mangánban, kalciumban, többszörösen telítetlen és mono telített zsírban.

 

A cukorbetegeknek javasolt diabétesz kezelésére. Főzzünk néhány görögdinnye magot 1 liter vízben 45 percig . Ez a főzet kell tenni minden nap, mint a tea.