A multifunkcionális vadgesztenye

2015-10-20

Nem is gondolnánk, hogy a vadgesztenyét mi mindenre nem tudjuk felhasználni. A vadgesztenye termése, levele, kérge értékes hatóanyagokat tartalmaz, mely csökkenti a visszereket és az ízületi gyulladást. Aki vigyáz a környezetére az pedig a termés belső fehér részét mosószerként és mosogatószerként használja. Összeszedtünk pár dolgot, amire a vadgesztenyét fel lehet használni.

vadgesztenye

Készítsünk  mosogatószert vadgesztenyéből

10 darab megpucolt gesztenyét 1 liter vízben főzzünk lassú tűzön kb. 1 órán keresztül, majd szűrjük le. Tegyünk hozzá 1 dl ecetet és 10-15 csepp teafaolajat. Ezek fertőtlenítenek és tartósítanak is. Nem fog nagy hab keletkezni, de tökéletesen tisztít és remekül elmosogatható vele még a zsíros edények is. Takarításhoz, felmosáshoz is jól használható, de kiszárítva a vadgesztenye termésének belső fehér részét használhatjuk úgy mint az indiai mosódiót.

A vadgesztenye gyógyító hatása

A vadgesztenye bár mérgező, fantasztikus gyógyhatással is rendelkezik. Termésének kivonataé  érszűkítő és gyulladás csökkentő hatású, kiváló az idült vénás problémák kezelésére. A gesztenye eszcin tartalma erősíti az érfalak rugalmasságát ezen kívül még a cellulit ellen is hatásosan alkalmazható.  A vadgesztenye áldásos hatását visszérre, ízületi gyulladásra, aranyérre, ödémákra, de még a pattanásos, rosaceás bőrre is használható

Készítsünk vadgesztenyés visszérkrémet

15 db  apróra vágott gesztenyét áztassunk alkoholba egy-két hétig, majd szűrjük le. 20 dekagramm  shea vajban, kókuszzsírban alacsony lángon maximum 40 fok hőmérsékleten 15 db megpucolt gesztenyét 4 órán keresztül főzzünk.  Hagyjuk, hogy jól kiázzanak belőle az összetevők. Amikor elkészült szűrjük le és keverjük össze az alkoholos gesztenye kivonattal. Minden nap kenjük be vele a problémás testrészünket. Alkohol helyett használhatunk, magas alkohol tartalmú pálinkát, vodkát. Rendszeres használatával csökkenteni tudjuk a visszereket, megszüntethető vele az ízületi gyulladás.

Készítsünk vadgesztenyés arcpakolást

A vadgesztenye kiváló érösszehúzó hatása miatt a kozmetikában is remekül használható. Pattanásos, vagy rosaceás arcbőrre tökéletes arcpakolást. Pucoljunk meg pár gesztenyét, reszeljük le (vagy szárítsd meg és daráld porrá) és keverjük össze mézzel. Kenjük be vele a bőröd és hagy hatni kb. 10 percet. Végül langyos vízzel mossuk le. Bőröd gyönyörű üde és ragyogó lesz. Rendszeres használatával a rosacea is csökkenthető, illetve eltüntethető.

Rengeteg vadgesztenye található lakótelepek parkolójában ott hever a földön csak le kell hajolni érte,  szerezz örömet barátaidnak, ismerőseidnek, oszd meg velük ezeket az  ötleteket.