A kisvirágó füzike jótékony hatása

2015-06-23
Kisvirágú füzike hatásaA kisvirágú füzikével kapcsolatosan több vizsgálatot is végeztek.

Először 1986. évben jelent meg hivatalos szakmai folyóiratban cikk a kisvirágú füzikével kapcsolatosan. A kísérletet Hiermann A. Juan H. Sametz W.  végezték állatokon. A publikácó szerint a növény pontos hatóanyag összetételét még nem tudták analizálni, viszont a kísérlet pozitív eredményeket hozott. Szükségesnek látták  további részletesebb kutatás elindítását a kisvirágú füzikével kapcsolatosan.

A mai napig 17 publikáció szuletett a füzike fajok vizsgálatával kapcsolatosan. Ezen vizsgálatok mindegyike a kisvirágú füzike jótékony hatásáról számolt be.

2009. évben a Semmelweis Egyetem, Farmakognózia Intézetében végeztek vizsgálatokat, melynek eredményeképpen megerősítésre került a kisvirágú füzike gyulladáscsökkentő hatása.[1]

Ebben a kísérletben igazolást nyert, hogy a kisvirágú füzike gazdag flavonoidokban.

Polifenolokban:

Oenothein-B Ellág és gallotanin származékok

Kávésav – pentóz észter

Klorogénsav

Miricetin-3-O-hexóz-gallát

Miricetin-3-O-hexozid

Kvercetin-3-O-hexóz-gallát

Ellágsav-pentozid

Miricetin-3-O-pentozid

Miricetin-3-O-ramnozid

Kvercetin-7-O-glükuronid

Ellágsav-hexozid

Kvercetin-3-O-pentozid

Kempferol-3-O-hexozid

Kempferol-7-O-glükuronid

Kvercetin-3-O-ramnozid

Kempferol-3-O-ramnozid

Fitoszterolokban:

β-szitoszterol

Antioxidáns hatását vizsgálva a kisvirágú füzike rendelkezett a legmagasabb antioxidáns hatással. A kisvirágú füzikében lévő hatóanyagok által kifejtett setvédő hatás vizuálisan is megfigyelhető volt. Megfigyelhető volt továbbá a COX enzim gátló aktivitás ( gyulladáscsökkentő aktivitás), továbbá megállapítást nyert, hogy nem befolyásolja receptoriális szinten a sztereoid hormonháztartást.

2013. évben Ausztráliában végeztettek egy kísérletet. A vizsgálat arra irányult, hogy igazolható a kisvirágú füzikét tartalmazó termék jótékony hatása. A csoportban 57 prosztata jóindulatú megnagyobbodásban szenvedő beteg vett részt. Három hónapos használat után kimutatható volt, hogy a kisvirágú füzikét tartalmazó terméket szedők tünetei jelentős mértékben javultak.

Összefoglalva elmondható, hogy a kisvirágú füzike szervezetünkre jótékony hatást gyakorol. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása kimutatható. Mindezen hatást úgy fejti ki, hogy szereoid hormonháztartást nem befolyásolja.