Egy növény, mely segíthet a férfiakon

Egyre több kutatási eredmény születik, mely igazolja a kisvirágú füzike jótékony hatását.

Ausztráliában folyatott kísérelt szerint bebizonyosodott, hogy a kisvirágú füzike jelentős pozitív hatással van a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenvedő betegekre.

A kísérletet a  Queenslandi Egyetemen ( QLD 4102, Australia.)  végezték el.

A klinikai vizsgálat célja az volt, hogy értékelje egy olyan készítmény hatékonyságát  orvosilag diagnosztizált jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenvedő betegeknél, mely Kisvirágú füzikét  tartalmaz. A vizsgálat  randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos módszer szerint zajlott. A vizsgálatban 57 személy vett részt, olyan férfiak akiknek az életkora 40-80 év között volt és orvosilag diagnosztizálták náluk a jóindulatú prosztata megnagyobbodást. A vizsgálatban részvevők 3 hónapos kezelésen vettek részt napi 1 kapszula/napi adag. A vizsgálat kiterjedt a tüneti vizsgálatokra, a nappali és éjszakai gyakori vizelés kérdésére.

Eredmények: 

A  kisvirágú füzikét szedők 36 százalékánál javulást tapasztaltak szemben a 8 százalékos placebo csoporttal. A nappali gyakori vizelés a a kisvirágú füzikét szedőknél 3 hónapos beavatkozás után szignifikáns csökkenést mutatott (7-5,9 alkalommal naponta) . Az éjszakai gyakori vizelés is jelentősen csökkent ( 2,9-1,8 alkalom éjszakánként). Ez 39.3 százalékos csökkenést jelentett a kiinduló állapothoz viszonyítva.