Átütő eredmények pikkelysömörnél

2015-06-24

Viszketéssel ritkán járó (psora=viszket), örökletes, feltehetően az immunrendszer működésének zavarával összefüggésben megjelenő bőrbetegség. A pikkelysömörös ember bőrének érintett területén a bőr sejtjei nem 28 nap alatt fejlődnek ki teljesen, hanem sokkal gyorsabban, már 3-4 nap alatt. A felgyorsult sejtszaporodást a betegség típusától függő megjelenésű, pikkelyesen hámló, gyulladt bőrterületek jelzik. Valamivel több a nőbeteg, és a kór előfordulása családi hajlamra enged következtetni. Rendszerint a 15-35 éves korosztályban jelenik meg, de bármely korban előfordulhat. A betegek száma évről évre nő. Magyarországon a lakosság mintegy 2 %-a szenved tőle. Nem fertőző.

Németországban a Goethe-Egyetemen végzett kísérleti adatok szerint áttörést értek el a pszoriázis kezelésében.

A tudományos kísérletben huszonegy beteg vett részt.  Ezen közepesen súlyos vagy súlyos pszoriazisban szenvedő betegek kurkuma kivonatot kaptak. A kurkuma mellett a betegeket különböző fényterápiában részesítették.  A kezelés mellékhatás mentesnek bizonyult.

A fényterápia fajtájától függően az eredményesség 76-81% között változott. A kísérlet eredményeképpen elmondható, hogy ezen terápiák sokkal hatásosabbnak bizonyultak, mint a jelenleg használatos terápiák a pszoriázis kezelésében.

     

    Egy hozzászólás