A rák elleni gyógyszer

2015-06-28

Egy, a World Journal of Gastroenterology szaklapban megjelent cikk szerint a máriatövis biológiailag nagyon aktív vegyülete a szilibinin rákellenes tulajdonságokkal bír! A szilibinin képes lehet megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását; továbbá a ’halálos kór’ által megfertőzött sejtek elhalását meggátolhatja, így az olyan betegségek ellenszerévé válhat, mint a mell-, vastagbél-, emlő-, petefészek-, bőr –és tüdő rák. A kutatások során a szilibininnek köszönhetően a rákos sejtek szaporodásának üteme lelassult, szerkezetük pedig megváltozott.

A máriatövis rákkutatással kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatai ugyan továbbra is tartanak, azonban az első eredmények több mint bíztatóak a jövőre nézve!

A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a máriatövisben található szilimarin sejtvédő és enzimstimuláló tauljadonságokkal is rendelkezik. A kutatók tapasztalták, hogy a szilimarin stabilizálja a sejtmembránokat, így óvva a sejteket a mérgező anyagok bejutásától, és a sejtkárosodástól. Emellett aszilimarin stimulálja (ingerli, ösztönzi) améregtelenítő és antioxidáns tulajdonságokkal bíró enzimek aktivitását és szintézisét.