Provanszi levendula

2015-06-20

Provence varázslatos levegője olívaolaj-, kakukkfű- és levendulaillatot áraszt. A napfényben fürdő déli tartomány nem minden ok nélkül a turisták egyik legkedveltebb úti célja.Provence és a napsütötte domboldalakon végigkígyózó, végtelen lila levendulamezők szinte elválaszthatatlanok egymástól. Nem is csoda e képzettársítás, hiszen a tartomány négy megyéjében – Alpes de Haute-Provence, Drôme, Hautes-Alpes és Vaucluse – is lehetőségünk van felfedezni ezt a csodálatos növényt. A levendulautat követve bejárhatjuk a környéket, megismerhetjük a növényzetet, a levendulát megművelő embereket és a levendulából készült termékeket. Megtapasztalhatjuk, mennyi csoda rejlik ebben a gyönyörű lila növényben, mely az idők folyamán Dél-Franciaország és Provence jelképévé vált: parfümkészítés, aromaterápia, levendulaolaj, levendulaalapú receptek és ételek (méz, szörp…), túraútvonalak, levendulamezők megismerése, gyárlátogatás – mind-mind ehhez a csodálatos növényhez kapcsolódnak.

Tudtad?

• A levendula június végétől augusztus végéig virágzik, persze ez a levendulamező elterülésétől, magasságától és az időjárástól is függ.
• A levendula ültetésenként 10 évig virágzik igazán, utána pihentetni kell a helyét.
• 1 hektár levendulából 15–20 kg levendulaolajat nyernek ki.
• Július elején kezdik begyűjteni a szárításra ítélt levendulát, július közepén-végén pedig azt a részét, amelyből azonnal olajat készítenek.

Franciaország levendulatermelésének 94%-a négy megye területén oszlik el: Alpes de Haute-Provence, Drôme, Hautes-Alpes és Vaucluse.

• Három különböző levendulamező-típus létezik:

– a sziklásabb, magasabb területeken a magaslati,
– a közepes magasságú területeken a mozaik,
– a nagy kiterjedésű, lapos területek levendulamezői.

Levendulamúzeum – kihagyhatatlan látnivaló

A Luberoni Regionális Természeti Park szívében fekvő farmház 1991 óta üzemel Levendulamúzeumként. Ha ezen a gyönyörű vidéken jársz, ne hagyd ki ezt az „illatos” bemutatót, ahol nemcsak a levendula feldolgozásának folyamatát ismerheted meg, de itt található a vörösréz lepárlók legnagyobb gyűjteménye, sőt a múzeum butikjában rengeteg csábító levendulás kozmetikum vár rád, így „üvegbe zárva” te is hazavihetsz magaddal egy darabka Provence-ot.

A múzeum egy régi farmházban kapott helyet

 

A butik: szappanok, olajok, krémek – csupa-csupa levendula

Belépő: felnőtt: 6 euró, diák: 5 euró, 15 éves kor alatt ingyenes.
Megközelítés: 20 km-re Avignontól található.
Cím: Route de Gordes – D2 – 84220 Coustellet
A múzeum honlapja: www.thelavendermuseum.com »
levendulamúzeumprovance

 

Levendulamezők, események

Sault a levendula fővárosaként is ismert. Aki gyalogosan szeretné bejárni a levendulamezőket, annak ajánljuk a Sault és Aurel közötti 5 km-es, 1 óra 40 perces túrát, melyet végig turistajelzések öveznek.
Augusztus közepén rendezik meg itt a levendulafesztivált: versenyekkel, felvonulással, folklórműsorral és koncertekkel szórakoztatják az idelátogatókat.
Bővebben a város honlapján kaphatsz információt szálláshelyekről, eseményekről:www.saultenprovence.com »

Valreas-i levendulafelvonulás és -ünnep (Vaucluse) augusztus elején: www.ot-valreas.fr »

Digne les Bains-i (Verdon) levendulafelvonulás: augusztus elején.
www.ot-dignelesbains.fr »

Üzemlátogatás

L’Occitane parfüm és kozmetikai termékek gyárlátogatása Manosque-ban:
http://hu.loccitane.com/

Durance-kozmetikumok gyárlátogatása Grignanban: ingyenes 1 órás látogatás, mely a laboratóriumot, a gyártási folyamatokat mutatja be. Júliusban és augusztusban hétfőtől péntekig 10 órakor (kivéve ünnepnapokon). Az év többi hónapjában előzetes egyeztetés után lehet minimum 4 fő esetén. Infó: [email protected]

Az útvonalakat és egyéb hasznos információkat tartalmazó francia/angol nyelvű térképes brosúrát ide kattintva letöltheted! »http://www.moveyouralps.com/en

Tipp: Ha Franciaországba készülsz, a Francia Idegenforgalmi Hivatal honlapján minden nélkülözhetetlen információt megtalálsz, és még franciául sem kell tudnod. Szállások, közlekedés, látnivalók, tippek, ötletek: http://hu.franceguide.com/ »