HOMEOPÁTIA


Samuel Hahnemann

Samuel Hahnemann

A homeopátiát Samuel Hahnemann (1755–1843) német orvos, kémikus alkotta meg 1790 és 1843 között. Hahnemann az akkoriban a malária gyógyítására sikerrel alkalmazott kininnel kísérletezve azt figyelte meg, hogy egészséges embereken a szer ugyanazokat a tüneteket produkálja, mint a betegség maga. Következtetése az volt: similia similibus curantur, azaz „hasonló hasonlót gyógyít”, ami a mai napig a homeopátia első és legfontosabb elve maradt. Hahnemann feltételezte, hogy paradox módon, minél kevesebb a hatóanyag a szerben, annál erőteljesebb a hatása. Ezért sokszorosan hígította a hatóanyagokat. Később úgy tapasztalta, hogy szereinek hatékonysága nőtt, miután lovaskocsin szállította őket; ezért bevezetett egy potenciálásnak nevezett eljárást is, ami lényegében mechanikai rezgetést, rázást-ütögetést jelent.

Hahnemann idejében kb. 200 szer állt a homeopata rendelkezésére, mára több mint 4000-et kísérleteztek ki.

Az 1831-es országos kolerajárvány idején a homeopaták olyan jó eredményeket értek el a gyógyításban, amelyek már szélesebb társadalmi körben felhívták rájuk a figyelmet. 1830-ban megjelent Hahnemann Organon című műve negyedik kiadásának magyar fordítása (Bugát Pál és Horváth József orvosok munkája).

Az 1860-1870-es években Magyarországot a homeopátia fellegvárának tartották. 1948-tól, illetve 1950-től a homeopátiát (más alternatív gyógymódokkal együtt) „kapitalista”, nem kívánatos gyógymóddá nyilvánították. A patikák államosításakor a homeopátiás szereket is be kellett szolgáltatni, így e módszer gyakorlása lehetetlenné vált. Miután a homeopátia gyakorlása hivatalosan is újra lehetségessé vált, 1991-ben megalakult a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület.

A homeopátia csak akkor ér el „sikereket”, amikor a szervezet képes meggyógyítani önmagát, minden más betegség és sérülés esetén tehetetlen. (Akut invazív beavatkozást igénylő heveny betegség, pl. vakbélgyulladás, tüdőembólia, szívinfarktus.)

A homeopátiában kiinduló alapanyagként gyakran használnak gyógynövényeket. Az alábbiakban a homeopátiás készítmény neve illetve az alapanyagként használatos gyógynövény található:

ACONITUM NAPELLUS

Hirtelen magas láz, kipirosodott arc, nyugtalanság, izzadás nélkül.Heveny influenzás láz.Napszúrás

  AESCULUS HIPPOCASTANUM

  Aranyérbántalmak esetén.

   ALFALFA

   Lábadozás, fizikai fáradtság, étvágytalanság.

    ALLIUM CEPA

    Nátha és szénanátha.

     ALLIUM SATIVUM

     Gyomorégés, puffadás jelentkezik a túl sok húst fogyasztó, nagyevő egyénnél.

      ARNICA MONTANA

      Sérülések, sokk, ütődések és ezekből keletkező dudorok. Véraláfutás, kék foltok. Bizonyos náthás megbetegedések kezdetén; sportolással töltött nap vagy a levegőn való egész napos tartózkodás okozta álmatlanság.

       BELLADONNA

       Orr-garatgyulladás, torokgyulladás, fülgyulladás. Heveny gyulladás és láz. Hőguta, napszúrás. Elsőfokú égési sérülés.

        BELLIS PERENNIS

        Hasi műtéteknél segíti a sebgyógyulást, csökkenti az összenövéseket, fájdalomcsillapító.

         BERBERIS VULGARIS

         Epekiválasztást javító hatása van. Ekcéma.

          CALENDULA OFFICINALIS

          Égésből, vágásból eredő sérülés, repedezett bőr, bőrgyulladás és bőrfertőzés; ezekre Calendula tartalmú kenőcs, krém vagy tej alkalmazható.

           CAPSICUM ANNUUM

           Kezdeti vértolulással járó középfülgyulladás. Heveny garatgyulladás.

            CHAMOMILLA VULGARIS

            Ha a terület fájdalmas. Nyugtató, nyűgösséget csillapító, fájdalomcsillapító hatású.

             CHELIDONIUM MAJUS

             Az epehólyag működését javító szer, csökkenti a jobb bordaív alatt fellépő csipkedő, szúró fájdalmat.