Mire jó a Bajkáli csucsóka?

2015-12-11

A Bajkáli csucsóka Scutellaria baicalensis az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozik.
angol neve Baikal Scullcap német neve Baikal-Helmkraut. 40-60 cm magasra növő, nagy és vastag főgyökerű évelő növény. Szárain a virágok, illetve a szártalan, hosszúkás-tojásdad levelek sűrűn helyezkednek el. A csőszerű lila virágok a száron egy oldalra rendeződnek, egy irányba néznek, nyáron nyílnak. Kelet-Ázsiában honos. Kínában az 50 leggyakrabban használt gyógynövények közé tartozik, melyet több ezer év óta használják.

Felhasznált részek, drogok:
gyökér (Scutellariae /baicalensis/ radix),

Főbb hatóanyagok:
flavonoidok (pl. baikalein, wogonin, oryxilin).Számos kémiai vegyületek izoláltak a gyökérben; Baicaleint, baicalin, wogonin, norwogonin, oroxylin A és a β-szitoszterin a legjelentősebb

Felhasználás:
vérnyomáscsökkentő, nyugtató, értágító, simaizom-görcsoldó, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő. bőrbántalmak, szorongásos állapotok és magas vérnyomás kezelésére a gyökérkivonatot vagy hatóanyagait tartalmazó készítmények formájában. Nemkívánt hatásai nem ismertek. Tanulmányok kimutatták, hogy wogonin, amely hatóanyaga a Bajkáli csucsókának, a rákos sejtekben „öngyilkos reakciót vált ki”, viszont az egészséges sejtekre semmilyen hatást nem gyakorol.

Forrás: https://idw-online.de/de/news240617

  Ezeket a kutatási eredményeket erősíti meg a Bécsi Orvostudományi Egyetem 2011-ben publikált kísérlete.

http://derstandard.at/1303291449131/Brustkrebs-Entdeckt-Wie-der-Tumor-in-die-Lymphe-kommt

Fontos, hogy a latnin nevét használjuk, mivel sokszor keverik más növénnyel, több mint 200 fajtája ismert és ezek gyógyhatása eltérő. A különböző népek hagyományos orvoslásában sokféle csucsóka fajt használnak, így például a magas csukókát (Scutellaria altissima L.), a vízmelléki csukókát (Scutellaria galericulata L.) és a virginiai csukókát (Scutellaria laterifolia L.) is.